Minitendry pro šumavské dřevorubce dál budí diskusi

Správa Národního parku Šumava začíná opět vyhlašovat tzv. minitendry na práci v lese. Dřevorubci se o minizakázky hlásí na základě Lesního informačního systému, známého pod zkratkou LesIS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dřevorubci okolí Lesní rozhledny už před lety vysekali

Dřevorubci okolí Lesní rozhledny už před lety vysekali | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Jde o transparentní systém, do kterého mohou registrovaní dřevorubci nahlížet a zjišťovat, kdo jednotlivé zakázky získal. LesIS také velmi přesně eviduje těžbu. Jenže nový ředitel národního parku Jan Stráský chce systém zrušit.

Proč, to zjišťoval reportér Lubomír Smatana. Jak říká, místo motorové pily má dnes dřevorubec v ruce myš od počítače a sleduje, kde by mohl nabídnout svou práci. Zapojit se do minitendru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Minitendrům pro šumavské dřevorubce se v Poledních ozvěnách dne věnoval reportér Ľubomír Smatana

„A tady vidíte, kdo do toho šel a jak ty lidi dopadli,“ říká mu František Hail. Shání práci pro sebe a několik parťáků a u minitendrů by chtěl jako živnostník zůstat. Nad jejich právní čistotou bdí plzeňský advokát Michal Bernášek. Do systému má jako správce přístup a na monitoru ukazuje další výhodu LesISu - přesnou evidenci dřeva a těžby: „Dřevo je zaevidováno ještě v situaci, kdy je ještě v lese nepokácené.“

Podstata minitendrů je svým způsobem až neuvěřitelně jednoduchá. Zájemci o zakázku se přihlásí do systému přes počítač a ten automaticky na základě nejnižší ceny vybere vítěze. Pět minut po ukončení soutěže už každý ví, kdo vyhrál a za kolik.

Všichni mají stejné šance, říká Bernáškův koncipient Pavel Slípek: „Taková ta zákonná povinnost dodržet rovnost podnikatelů se promítla v zadávacím řízení tím, že jsme pro drobné živnostníky připravili průvodce v podání nabídky, který jim výrazně usnadnil formální náležitosti, které vyžaduje zákon.“

Systém LesIS působí dokonale, ale má své odpůrce. Třeba některé šumavské starosty, kteří ho považují za administrativně náročný. Jejich hlasu vážně naslouchá i šéf Národního parku Jan Stráský.

„Já to také tak beru. Lesníci někteří jsou spokojení, někteří ne. Není pravda, že dřevařsko lobby chtějí zrušit minitendry, poněvadž vyhovují obcím. To není pravda. Většina těch agresivnějších starostů s tím nejsou spokojeni a chtějí to měnit.“

Odpůrci ředitele Národního parku tvrdí pravý opak. Podle nich je to jasná snaha otevřít cestu velkým firmám k rozparcelování Šumavy. To Jan Stráský popírá, podle něj se ale minul účinkem hlavní smysl minitendrů dát práci šumavským dřevorubcům.

„Chci říci, že nejlépe by bylo, kdyby na Šumavě pracovali zaměstnanci. Přijmu 200 zaměstnanců a žádné výběrové řízení nevypisuji. Ale to říkám jenom proto, že je to triviální a přijde nato každý. Přesto to národní park nedělá a vymýšlí tyhle složité systémy. Ale abych vám řekl, jak to udělám, to opravdu nevím,“ uvedl Stráský.

Evidence těžby a zadávání minitendrů přes systém LesIS funguje na Šumavě už třetím rokem a šumavští dřevorubci práci mají. Lidé ze správy Národního parku minitendry většinou chválí a chtěli by je rozšířit třeba i na stavební zakázky. Ovšem na mikrofon v současné napjaté situaci odmítají říct i jen jediné slovo.

Otázka těžby dřeva v Národním parku Šumava je tématem dnešního Speciálu Martina Veselovského, který Radiožurnál vysílá od 17 hodin z Modravy na Šumavě. Přímý videopřenos nabízíme také na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Poté, co diskuse skončí, u nás najdete záznam.

Milan Kopp, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme