Mráz přepsal teplotní rekordy na většině měřicích stanic

Na mnoha místech republiky v noci na sobotu a ráno padaly teplotní rekordy. Nejníže teplota klesla v osadě Jizerka v Jizerských horách, a to na minus 26,1 stupně. Jen o pár stupňů slabší mráz zaznamenali například ve Stráži pod Ralskem nebo Doksech. Varování meteorologů před mrazy platí až do nedělního rána.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Varování před mrazy platí do nedělního rána

Varování před mrazy platí do nedělního rána | Zdroj: ČTK

Řidičům by také mohl opět zkomplikovat situaci sníh, říká Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu:

„Mělo by se ojediněle vyskytovat slabé sněžení anebo mrznoucí mrholení. Potom by četnost srážek ve večerních hodinách na severozápadě měla postupně narůstat a mělo by se jednat opět o srážky ve formě sněžení, anebo také mrznoucích srážek, při kterých by se eventuálně mohla tvořit ledovka.“

„Navíc očekáváme v polohách nad 600 metrů tvorbu sněhových jazyků nebo i závějí,“ dodal meteorolog.

Značné potíže způsobilo nynější mrazivé počasí na železnici. Vlaky nabírají velká zpoždění. Pokles teplot a inverze navíc zhoršily v Moravskoslezském kraji smogovou situaci.

Podrobnou předpověď počasí a dopravní zpravodajství sledujte na našich speciálních webech.

Už sedmá oběť mrazů

Bezdomovec dnes umrzl v Praze-Libni. Mrazivé počasí si tak letos vyžádalo už sedm obětí. Totožnost mrtvého zatím policie nezná. Přesnou příčinu určí lékaři až po pitvě. Už v pátek zemřel v Praze u vchodu do metra Zličín asi dvaačtyřicetiletý muž. Jeho smrt pravděpodobně zavinil mráz a také alkohol.

Pražští strážníci od pátku kvůli silným mrazům častěji kontrolují místa, na kterých přebývají bezdomovci. Zaměřují se hlavně na opuštěné objekty, chatové kolonie a provizorní přístřešky.

Tomáš Medek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme