Na počest exprezidenta Havla zapalují Češi i cizinci svíčky

Lidé po celé republice se spontánně přicházejí rozloučit se zesnulým exprezidentem Václavem Havlem. Největší pietní shromáždění začalov Praze v 18 hodin na Václavském náměstí, oficiální smuteční setkání jsou ale naplánována i v dalších městech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní setkání občanů k úmrtí prezidenta Václava Havla

Pietní setkání občanů k úmrtí prezidenta Václava Havla | Foto: Filip Jandourek

Do centra Prahy i na Pražský hrad během dne přicházely desítky lidí všech generací. Často se svolávali pomocí SMS zpráv nebo přes sociální sítě.

Pod sochou svatého Václava na Václavském náměstí nebo u památníku 17. listopadu 1989 na Národní třídě se tak rozhořely desítky svíček, které na exprezidentovu památku zapálili nejen Pražané, ale i zahraniční návštěvníci metropole.

Na Václavském náměstí se v 18 hodin shromáždily stovky lidí, kteří uctili památku Václava Havla minutou ticha. Zazněla také píseň Modlitba pro Martu, někteří lidé rozvinuli českou vlajku a jiní cinkali klíči jako v listopadu 1989.

Vytvořila se také fronta zájemců, kteří předčítali vybrané pasáže z Havlových děl. Lidé tak chtěli bývalému prezidentovi poděkovat za to, co pro zemi udělal.

Shromáždění se pak začali přesouvat na Kampu, kde na Havlovu počest vzplála velká fatra a kde se koná koncert pod širým nebem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Lucie Husárová sleduje průběh smutečních shromáždění v Praze

Jedná se o intuitivní nápad několika lidí, kteří chtěli učinit důstojnou vzpomínku. Místo zdobí obrovský transparent s podpisem Václava Havla a charakteristickým srdíčkem.

Ke shromážděným promluvil například ekonom Tomáš Sedláček, který zástup z Václavského náměstí pozval, a dorazil také ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Davy se shlukují také pod obrovskou státní vlajkou u Národního divadla a část lidí zamířila s cinkajícími klíči z Václavského náměstí k Pražskému hradu.

Pietní průvod vystoupal po půl deváté přes Klárov na Hradčanské náměstí. Lidé zapálili svíčky u sochy Tomáše Garrigua Masaryka a zazpívali hymnu. Na dlažbě byla rozprostřena česká vlajka.

Většina shromážděných už se po deváté hodině rozešla a památce bývalého prezidenta Václava Havla se přicházejí poklonit jen jednotlivci.

Na Pražském hradě, kde budou zítra vystaveny kondolenční knihy, i na budovách Českého rozhlasu vlají černé vlajky.

Vzpomíná celá republika

Bývalého prezidenta si připomněli také obyvatelé Brna. V tichém shromáždění před Místodržitelským palácem na Moravském náměstí se sešla asi tisícovka lidí.

Vzpomínkové shromáždění Nenechme zemřít Havla v nás svolali narychlo prostřednictvím Facebooku David a Hubert Ondrové na osmou hodinu, lidé se ale začali scházet a zapalovat svíčky mnohem dříve. Na závěr zazpívali státní hymnu.

Zavzpomínat na bývalého prezidenta Havla přišel i jeho dlouholetý přítel dramatik Milan Uhde:

„Všechno, co on dělal a psal, bylo pro mě výzvou k tomu, že člověk má usilovat o to, aby byl v souladu sám se sebou, aby hájil svou svobodu a svobodu druhých, aby byl poctivý, aby byl otevřený a aby věřil, že to, co si předsevzal, je uskutečnitelné. Ta výzva pro mě zůstává i dnes živá. Já mám dokonce pocit, že po smrti Václava Havla je ta výzva ještě naléhavější.“

Brňané se sešli také na Centrálním náměstí svobody, které je sice zaplněné stánky vánočních trhů, u morového sloupu ovšem teď hoří stovky svíček a visí na něm fotografie Václava Havla a česká státní vlajka.

V Olomouci se smuteční připomínky odehrávají u orloje na Horním náměstí. Místní zapalují pod fotografiemi zesnulého exprezidenta svíčky a někteří z nich přidávají také drobné osobní dárky – například andílky nebo typická havlovská srdíčka.

Vzpomínková akce na památku zesnulého bývalého prezidenta Václava Havla na Moravském náměstí v Brně | Foto: ČTK

Mší v kostele svatého Bartoloměje uctili v 19 hodin památku Václava Havla v Pardubicích. Lidé se pak sešli v blízkosti kostela na náměstí Republiky.

Pietního setkání se tam zúčastnilo asi 150 lidí, kteří tak jako na jiných místech republiky zapalovali svíčky. Někdy je také vyrovnali do tvaru havlovského srdíčka.

Na budově Východočeského divadla zavlála černá vlajka. Shromáždění zazpívalo Modlitbu pro Martu a lidé vzpomínali na návštěvu Václava Havla v Pardubicích. Pak se pomalu rozcházeli domů.

Na Velkém náměstí v Hradci Králové vzniklo improvizované vzpomínkové místo u kříže na zadní straně katedrály svatého Ducha.

Účastníci setkání, kteří se svolávali většinou pomocí sociálních sítí, tam přicházejí ve skupinkách zapalovat svíčky a přinášejí fotografie exprezidenta Havla.

Od odpoledne jsou na půl žerdi vlajky na magistrátu města a černé prapory visí také na řadě významných budov ve městě.

V 18 hodin se na znamení piety rozezněly zvony všech kostelů a kaplí v Česku. Zítra se pak mimořádně sejde česká vláda a rozhodne o státním smutku.

Renáta Prátová, Lucie Husárová 1, Vlasta Gajdošíková, Tomáš Medek, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Radka Kvasničková, Martin Karlík, Martin Pařízek, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme