Na rozloučení s Havlem čekaly tisíce lidí i několik hodin

Poslední rozloučení se zesnulým Václavem Havlem se bude konat v pátek v poledne, už dnes se ale přišly tisíce lidí poklonit jeho památce do odsvěceného pražského kostela svaté Anny, kde je rakev s ostatky bývalého prezidenta vystavena. Ve frontě si lidé počkali i několik hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vystavení rakve s tělem zesnulého Václava Havla.

Vystavení rakve s tělem zesnulého Václava Havla. | Foto: Filip Jandourek

Výzdoba uvnitř bývalého kostela sv. Anny je prostá – tvoří ji bílé lilie a rudé růže v úzkých vysokých vázách. Ještě během dopoledne přišla na manželovu rakev položit kytice rudých růží Dagmar Havlová. Brány areálu se otevřely v pravé poledne, už minimálně dvě hodiny předtím se ale začali scházet první lidé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pietu za Václava Havla na takzvané Pražské křižovatce zaznamenal reportér Zbyněk Zikmund

Uzavřená rakev je vystavena na pódiu a střídají se u ní po dvojicích čestné stráže. Lidé jednotlivě přistupují k rakvi a na chvíli se u ní zastaví. Někteří k ní pokládají květiny, hodně lidí má při odchodu v očích slzy, někteří pláčou.

„Protože to byl výjimečný člověk a zažila jsem revoluci, bylo mi šestnáct, byl to symbol svobody, té revoluce. Je to hrozná škoda, že odešel poměrně brzo, a myslím, že si teď všichni uvědomíme, jak to byl velký člověk,“ vysvětluje jedna z příchozích, proč se přišla s bývalým prezidentem rozloučit.

ČTĚTE TAKÉ: K Havlově rakvi se přicházejí poklonit stovky lidí

„Já si nesmírně vážím Václava Havla, byl to vždycky můj vzor. Člověk se stydí za to, že nebyl jako on, zejména před rokem 89,“ říká další z těch, kteří dnes do Pražské křižovatky přišli. Mezi příchozími byli i cizinci.

Během odpoledne se fronta čekajících lidí začala prodlužovat. K večeru se protáhla až na Betlémské náměstí a nakonec měřila více než 300 metrů.

Rakev bude v Pražské křižovatce vystavena i v úterý.

Zbyněk Zykmund, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme