Nespokojení učitelé se připojí k demonstraci odborů

Zhruba tisíc učitelů a dalších zaměstnanců škol se příští sobotu připojí k demonstraci odborů. Nesouhlasí se škrty v resortu, kvůli kterým by se jim mohly snížit platy až o 600 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liptálská náhradní třída

Liptálská náhradní třída | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Potože kantoři nesouhlasí s opatřeními, která chystá resort školství a která se negativně promítnou do jejich platových ohodnocení, rozhodli se, že se proto připojí zatím k demonstraci odborářů příští týden v sobotu.

Podle šéfa školských odborářů Františka Dobšíka přijede do Prahy minimálně tisíc pedagogů. Zatím jsou stále ve stávkové pohotovosti.

„Pokud si to nebudou chtít nechat líbit, tak od toho jsou odbory, aby jim pomohly tu stávku zorganizovat,“ dokládá připravenost odborů k akci jejich šéf František Dobšík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kolik by se měly platy ve školství snížit, řekl Radiožurnálu šéf školských odborářů František Dobšík

Stávka tak zatím visí ve vzduchu. Podle zástupců zaměstnavatelů je zde ještě prostor pro vyjednávání s vládou o úsporách i učitelských platech. O případné vlastní stávce učitelů se tak rozhodne až později. Každopádně by mohla být několikadenní.

Odboráři dnes posílají na úřad vlády otevřený dopis, ve kterém ministry žádají, aby přehodnotili své rozhodnutí o tzv. tupých škrtech ve školství a šetřili jinde než v něm. Považují za absurdní zaklínat se spravedlností škrtů pro všechny resorty stejně.

Zemědělcům vadí zrušení zelené nafty i daň na víno, hrozí demonstracemi

Číst článek

„Nálada těch lidí se velmi radikalizuje. Samozřejmě my jsme od toho, abychom hájili zájmy zaměstnanců, abychom i případně organizovali nějaké nátlakové akce, protože sociální neklid tady je,“ konstatuje František Dobšík a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O škrtech ve školství mluvila i místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková ve Stalo se dnes

„Měli by na to nějakým způsobem reagovat a při instalování nového ministra nebo ministryně školství je třeba mu dát do vínku nějaké prostředky, aby nemusel tyto škrty provést.“

Kvůli škrtům v resortu by měli mít kantoři v peněžence o 560 korun, ostatní zaměstnanci školy o 310 korun méně.

„Vzhledem k tomu, že je to na celorok a ty škrty budou mít účinnost od května, možná června, bude to násobek, takže se to bude blížit kolem tisíce korun u pedagoga a něco kolem šesti set korun u nepedagoga. Takže si myslím, že to v peněžence rozhodně poznají,“ vysvětluje říká šéf školských odborů František Dobšík.

Klára Bílá, Radiožurnál, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme