Novinky v roce 2011: Politikům se sníží platy

Politici se budou muset uskromnit. Od ledna se jim sníží platy o pět procent. Míň budou brát poslanci, senátoři, ministři, ale i prezident. Mzdy klesnou také státním zástupcům a soudcům. Stát tak ušetří 160 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projednávání úsporných opatření v Poslanecké sněmovně

Projednávání úsporných opatření v Poslanecké sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

Po státních zaměstnancích si opasky utahují i zákonodárci. Například poslanci a senátoři budou mít na lednové výplatní pásce o tři tisíce míň, než byli dosud zvyklí. Místo 59 budou brát 56 tisíc korun. Ministrům klesne plat zhruba o šest tisíc, měsíčně si přijdou na necelých 107 tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O snížení platů ústavních činitelů se zajímala redaktorka Martina Spěváčková.

Předsedům sněmovny, Senátu a premiérovi se mzda snižuje na 150 tisíc korun. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek tvrdí, že ústavní činitelé musí být v době, kdy lidé pocítí zdanění stavebního spoření nebo omezení přídavků na děti, solidární s občany.

„Důležité je, že ústavní činitelé, tak jako všichni ostatní, musí respektovat to, že je potřeba šetřit na straně výdajů státu, je potřeba napravit stav veřejných financí a že tyto kroky musí být nezpochybnitelné,“ řekl Drábek.

Zatímco poslancům a soudcům zůstanou platy zmrazené až do roku 2014, soudci a žalobci budou brát méně jen v příštím roce. Soudcům se ale i tak snížení platů o pět procent nelíbí a zvažují, že novelu napadanou u Ústavního soudu.

Rychlé schválení parlamentem

„Narozdíl od všech ostatních pracovníků veřejné sféry, ústavním činitelům, soudcům a státním zástupcům, byly platy zmraženy od roku 2008. To znamená, že nerostly a měly tedy zákonitě být v roce 2011 rozmraženy. Kdyby platy byly rozmraženy, měly by tedy dosáhnout výše, jaká plyne ze zákona, a pak by byly sníženy, tak to bych považoval za korektní ostudu,“ poznamenal prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

Vládní novelu, která snižuje platy ústavním činitelům, parlament schválil za jeden prosincový týden. Jinak totiž hrozilo, že platy politiků by od ledna skokově narostly. „To by poškodilo všechny politiky v očích médií i veřejnosti. Myslím si, že v době, kdy se dělají takto rozsáhlé škrty, si nemůžeme dovolit, abychom měli rozmražený plat,“ řekla místopředsedkyně sněmovny za Věci veřejné Kateřina Klasnová.

Zelenou novele dal nakonec i přes výhrady také Senát. Podle předsedy horní komory Milana Štěcha z ČSSD senátoři totiž nechtěli riskovat, že by předloha nezačala platit včas. „I vzhledem k mému postavení v čele Senátu je můj zájem, a doufám, že nejenom můj, aby Černý Petr nezůstal v očích veřejnosti na Senátu,“ podotkl Štěch.

Poslanci a senátoři už také nově nebudou mít zadarmo městskou hromadnou dopravu a parlament jim přestane proplácet vnitrostátní letenky.

Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme