Odboráři jednali na ministerstvu práce kvůli platové tabulce

Zdravotníci se bouří proti zavedení jediné tarifní tabulky pro zaměstnance ve veřejné správě. Nově by se základní mzda lidem nezvyšovala podle odpracovaných let, ale zaměstnavatel by jejich práci ohodnotil podle výkonu. Velké výhrady k návrhu mají i ostatní státní zaměstnanci. Odboráři dnes přišli svoje námitky předat na ministerstvo práce a sociálních věcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo práce a sociálních věcí

Ministerstvo práce a sociálních věcí | Foto: Jan Rosenauer

Jednání skupiny odborářů trvalo asi hodinu a tři čtvrtě. Šlo o pracovní schůzku, během které odboráři předali náměstku ministra práce Petru Šimerkovi svoje výhrady. Je to vlastně taková příprava na pondělní jednání mezi premiérem Petrem Nečasem, ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem a právě zástupci odborů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání odborářů na ministerstvu sledoval reportér Radiožurnálu Zbyněk Zykmund

Předsedkyně odborového svazu státních zaměstnanců Alena Vondrová zopakovala, že odbory trvají na tom, aby se systém odměňování neměnil, protože je funkční.

Na změny by měli podle České lékařské komory nejvíce doplatit lékaři. Těm s nejdelší praxí hrozí, že by od 1. ledna mohli mít o téměř 14 tisíc nižší výplatu.

Podobně by na tom byla například i zdravotní sestra v 10. platové třídě, upozorňuje místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková. Návrhy byly původně dva.

"Při té původní první tvrdé variantě by přišla na svém platovém tarifu až o 9600 korun, a v tomto materiálu, který jsme měli dnes na stole, je to až přes 10.000 korun.“

Ministerstvo se hájí tím, že návrh vychází z programového prohlášení vlády, podle kterého mají platy státních zaměstnanců klesnout o desetinu.

Zbyněk Zykmund, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme