Odbory nepodpoří změny ve zdravotnictví, které připravil Heger

Odbory nepodpoří změny ve zdravotnictví, tak jak je připravil šéf resortu Leoš Heger. Odboroví předáci, kteří dnes jednali na Tripartitě, odmítli možnost, aby si mohli pacienti za některé lékařské výkony připlácet. Podle nich měl Heger hledat napřed úspory uvnitř resortu a až pak zatížit kapsy pacientů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnictví

Zdravotnictví | Foto: Tomáš Adamec

„Podle jednotlivých návrhů se teď pacienti řadí na dva druhy. Na pacienty, kteří budou mít na to, aby si připlatili za moderní léčbu, která je v souladu s nejmodernějšími lékařskými postupy anebo aby dostali léčbu, která je ekonomicky nejméně náročná a je v ekonomických možnostech veřejného zdravotního pojištění. Odbory s tímto přístupem nemohli zásadně souhlasit,“ uvedla po jednání předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Odborářům také vadí, že jsou standardy určené vyhláškou a ne zákonem. Mají například obavy, že těm, kteří budou mít na nadstandardní léčbu, budou dávat lékaři přednost například při operacích.

Ministr zdravotnictví ale vidí výsledek změny právě naopak. Zmizet by podle něho měly situace, kdy si lidé na černo zařídí například robotickou operaci tam, kde by stačila běžná. Do návrhu, jak ministr zdravotnictví potvrdil, zapracovali požadavek odborářů, který by měl odstranit případnou protekci:

„Pacienti, kteří by si připláceli za některé výkony, rozhodně nebudou mít prostor pro to, aby je zdravotnické zařízení upřednostňovalo. Velmi nám záleží na tom, aby byla zachována podle ústavy ekvita. To znamená, aby každý dostal to, co potřebuje, rovným způsobem a nikdo ho nemohl předběhnout například v čekací frontě jenom proto, že je pacientem, který si připlácí.“

Zaměstnavatelé změny podpoří

Zaměstnavatelé naopak za ministrem zdravotnictví stojí. Podpořili jak možnost připlácení, tak vyšší platby za pobyt v nemocnici. Podle viceprezidenta Svazu dopravy a průmyslu Jaroslava Hanáka ale i oni mají plán, kde peníze v rezortu najít:

„Začneme od toho, co nikdo nikdy nedokázal, a to je stanovení optimální sítě nemocnic, transparentní vstupy lékařských zařízeních, léková politika. Taky by měl někdo zvážit, aby občané, když za rok berou nějakou péči a na účtu jim naskočí 10 tisíc, že by to možná měl podepsat a prověřit, jestli to na něm bylo opravdu vykonáno.“

„V závěru jsme vyzvali vládu, aby předložila svůj návrh součinnosti s kraji, jak by měla vypadat optimální síť nemocnic,“ dodal Hanák.

Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme