Pediatři varují, že příští rok nebude na léky a vyšetření pro děti

Dětští praktici se bojí, že příští rok nebude na léky a laboratorní vyšetření. Řekli to na setkání lékařů a zástupců nemocnic v sídle České lékařské komory. Nesouhlasí s úhradovou vyhláškou pro příští rok. Ta stanoví, kolik dostanou za péči zaplaceno od pojišťovny. A ministerstvo zdravotnictví v ní ubírá peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékařské vyšetření

Lékařské vyšetření | Foto: Tomáš Adamec

Milan Kudyn ze Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost řekl, že nejhorší jsou pro ně nové požadavky na regulaci péče: „Regulace by se dotkla skoro dvou třetin ordinací praktických dětských lékařů tak, jak jsou regulace v nové úhradové vyhlášce nastaveny. Regulační opatření jsou zejména na léčiva a komplement, to znamená na laboratorní vyšetření, diagnostiku a tak dále.“

S úhradovou vyhláškou na příští rok ale nesouhlasí ani ostatní lékaři. Prý se kvůli tomu zastaví plánované operace a omezí ambulantní péče. Zástupci lékařů, nemocnic a léčeben dlouhodobě nemocných se proto sešli v pražském sídle České lékařské komory a domluvili se, že ve čtvrtek předají svoje připomínky ministrovi Leoši Hegerovi.

„Sílí volání po tom, aby se nepodepsaly úhradové dodatky se zdravotními pojišťovnami a aby lékaři začali vybírat peníze od pacientů v hotovosti, vystavovat za ně potvrzenky, které by si mohli pacienti nechat proplatit ve své zdravotní pojišťovně, protože pojišťovna je ze zákona povinná zajistit zdravotní péči pro své klienty,“ vysvětlil návrh lékařů prezident komory Milan Kubek.

Podle ministerstva zdravotnictví vychází nová úhradová vyhláška z finančních možností pojišťoven. I tak prý budou muset čerpat z rezerv.

Lenka Jansová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme