Platové tarify u hasičů a policistů asi příští rok nestoupnou

Platy policistů a hasičů by v příštím roce měly pravděpodobně zůstat stejné jako letos. Návrh, který základní platové tarify pro příslušníky bezpečnostních sborů nechává na stejné úrovni, posoudí vláda. Podle nového generálního ředitele Hasičského záchranného sboru musí dojít k propouštění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči, záchranáři nacvičují krizové situace

Hasiči, záchranáři nacvičují krizové situace | Foto: Filip Jandourek

Stupnice základních tarifů pro příslušníky bezpečnostních sborů by měla dále fungovat. Ministr vnitra Jan Kubice krok zdůvodňuje tím, že návrh rozpočtu na příští rok nepočítá s navýšením peněz na platy.

V praxi to znamená, že každý příslušník má nárok na základní tarif, který se odvíjí od služebního místa a hodnosti, a současně je zařazený do tarifního stupně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview byl nový generální ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba

Nejzkušenější příslušníci bezpečnostních sborů mají základní tarify od 19 tisíc do 47 tisíc korun. Ti nejmladší s tříletou praxí pak začínají na necelých 13 tisících. Tarify se netýkají jen policistů, ale také hasičů, celníků nebo příslušníků vězeňské služby.

Hasiči se propouštění nevyhnou

Hasičský záchranný sbor plánuje snížení svých stavů, v závěru roku navíc přichází do jeho čela nový generální ředitel. Drahoslav Ryba dnes od ministra vnitra symbolicky převezme prapor generálního ředitelství, oficiálně se funkce ujme ve čtvrtek.

„Šetření bude velmi složité, už dnes je to velmi na hraně standardu, který máme a se kterým pracujeme. Přesto se budeme muset nějak přizpůsobit podmínkám, ale pořád ještě věřím, že se povede pracovat s poslanci a senátory a zajistit finanční prostředky tak, aby sbor mohl dobře sloužit našim občanům,“ řekl v Ranním interview.

Hasičský záchranný sbor byl vystaven škrtům už letos, kdy musel ušetřit 1,8 miliardy. Jeho celkový rozpočet se přitom pohybuje okolo 6 miliard a investice činí pouhé 1,2 miliardy. Ušetření se tedy musí týkat mzdových prostředků.

Ryba však ujišťuje, že navzdory všem opatřením včetně snižování počtu hasičů lidé v rychlosti nebo nasazení hasičů minimálně v roce 2012 nic nepocítí.

Martin Hromádka, Václava Marešová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme