Policejního prezidenta má vybrat komise. Do půlky ledna

Ministr vnitra Radek John (VV) dnes oznámil, že nového policejního prezidenta vybere desetičlenná komise. Budou v ní i bývalí ministři vnitra František Bublan a Martin Pecina

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie České republiky (ilustr. foto)

Policie České republiky (ilustr. foto) | Foto: Radana Schaeferová

Komisi, která vybere nového šéfa policie, dnes představil ministr vnitra Radek John. „Její členové byli vybíráni především podle jejich odbornosti. Aby bylo v osobě nového policejního prezidenta dosaženo konsensu napříč politickým spektrem, rozhodl jsem se při výběru odborníků přihlížet jejich stranické příslušnosti. V komisi jsou však zastoupeni především nestraničtí odborníci,“ oznámil ministr.

Vybírat bude i Bublan a Pecina

Radek John posléze upřesnil, že by v ní měli zasednout například exministři Martin Pecina a František Bublan z ČSSD. Komisi bude předsedat psycholožka Ivana Moravcová, bude v ní i bývalý náměstek exministra vnitra Ivana Langera (ODS) Jaroslav Salivar (ODS).

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý ministr vnitra Martin Pecina a komentátor ČRo Petr Nováček ve Světě o třetí k výběru nového policejního prezidenta

Členové komise povedou rozhovory s jednotlivými uchazeči a vyberou nejvhodnějšího adepta na funkci policejního prezidenta. Ministr chce, aby byl jmenován již v polovině ledna. "Je velmi důležité, aby policie měla co nejrychleji nezávislého policejního prezidenta, který zařídí a zajistí, že nebudou úniky z vyšetřování," míní John.

Ministr vnitra otevřel výběrové řízení na místo policejního ředitele dnes, zájemci se mohou hlásit do 10. ledna, kdy bude konkurz uzavřen. Ve Světě o třetí Rádia Česko bývalý ministra vnitra Martin Pecina uvedl, že nový policejní prezident musí být dobrý velitel a musí policejní sbor znát. „Bylo by dobré, kdyby komise vybrala někoho z policejního sboru.“ Naopak by podle něho věci neprospělo, pokud by nový prezident přišel k policii zvenčí.

Šibeniční termín

Pecina také řekl, že on by Oldřicha Martinů z funkce neodvolával. „Za škrty nenese odpovědnost, to jde zcela na vrub ministra vnitra.“ Zatím se ozvali dva zájemci o post policejního prezidenta, náměstek nyní již bývalého šéfa policie Ivan Bílek a náměstek ministra vnitra Viktor Čech. „Myslím, že bychom měli shlédnout celou plejádu adeptů,“ konstatoval Pecina a vyjádřil se skepticky k tomu, že by výběr mohl skončit už v polovině ledna. „Jestli to chce pan ministr stihnout do 15. ledna, tak se obávám, že už někoho má vybraného a k tomu já asistovat nebudu. Myslím, že to chce delší čas,“ zdůraznil Martin Pecina.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček ve Světě o třetí pak připomněl, že ministr John je předsedou Věcí veřejných, které propagují transparentnost jednání. „Jestli to výběrové řízení je vážně míněno, pak sdílím obavy bývalého ministra Peciny, že termín 15. ledna je pro takovou věc velmi krkolomný.“

Policista (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček

„Odstoupení policejního prezidenta Martinů byl nekompromisní požadavek VV a podle mých informací jediný bod nepsané dohody devíti zástupců koaličních stran za účasti prezidenta republiky 21. prosince na Pražském hradě,“ uvedl Nováček.

V komisi je i šéf odborů

V komisi pro volbu nového šéfa policie zasedne také šéf Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek ve Stalo se dnes řekl, že v současné situaci je výběr komisí zatím nejlepší možné řešení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výběru nového šéfa policie mluvil ve Stalo se dnes předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek

„Všichni kandidáti projdou psychologickým vyšetřením, ústními pohovory se členy komise a budou povedeny i zkoušky z jazykových znalostí. Komise pak posoudí jejich výkony i koncepty a výsledky všech testů. Komise rozhodne, kdo je nejvhodnější – může ovšem také rozhodnout, že vhodný není žádný kandidát,“ upřesnil Štěpánek.

Za důležité označil, aby zájemce označil zákonné podmínky. „Měl by to být podle mne člověk, který má praxi v policii, rozumí policejní práci a přijde i s jasnou představou, jak dostat policii ze současného nedobrého stavu. Měla by to být osobnost s renomé v policii a veřejnosti. Měl by to být člověk, který dokáže říci svůj názor nejen na veřejnosti, ale i svému ministrovi.“

Štěpánek připomněl, že v souladu se zákonem o služebním poměru budou posuzováni náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek a náměstek ministra vnitra Viktor Čech a poté, aniž by se ještě rozhodlo budou posouzeni ostatní kandidáti.

„Samotný prezident nic nezmůže, musí mít schopné spolupracovníky. Čeká ho úkol vyjít s rozpočtem pro rok 2011 a jako nejobtížnější vidím stabilizaci nálady v policii, která skutečně není dobrá,“ popsal nejbližší úkoly nového šéfa policie Milan Štěpánek.

Milan Kopp, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme