Policisté před zítřejší demonstrací ještě vyjednávají s Johnem

Celé odpoledne jednají policejní špičky a vedení ministerstva vnitra se zástupci odborů. Ještě před zítřejší demonstrací probírají plány vedení resortu na úsporná opatření. Jednání začalo už ve 13. hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr Radek John a policejní prezident Oldřich Martinů

Ministr Radek John a policejní prezident Oldřich Martinů | Zdroj: ČTK

Podle dosavadních informací ministr vnitra Radek John na schůzce garantoval, že nebude měnit služební zákon.

„To byla už od počátku jedna z našich podmínek, aby nedošlo k takové změně, která by umožnila propouštění policistů nebo nějak zasáhla do výsluhových nároků,“ potvrdil ve vysílání Radiožurnálu předseda Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda policejního Nezávislého odborového svazu Milan Štěpánek ve večerních Ozvěnách dne

Mluvilo se také o rušení služeben v malých obcích – zatím je téměř jisté, že by se neměly rušit ve Zlínském a Pardubickém kraji. U ostatních krajů je někde restrukturalizace už jistá, jinde se u ní uvažuje.

Resort ministerstva vnitra v příštím roce přijde o 8,3 miliardy korun; na mzdách musí uspořit přes jednu a půl miliardy. Ministr dnes účastníkům schůzky potvrdil, že tyto škrty budou uskutečněny. Odbory nabízenou variantu zmrazení platů John odmítl.

„Ale není to jediný důvod, proč s tímto opatřením nesouhlasíme. Opíráme to jednak o to, že už v letošním roce docházelo a dochází ke snižování služebních příjmů cestou snižování rizikových příplatků nebo cestou odebírání směnnosti,“ upozornil ve večerních Ozvěnách dne Milan Štěpánek a doplnil:

„Navíc po těch informacích, které v poslední době vyběhly, o tom, jak byly štědře rozdávány odměny ještě v první polovině tohoto roku, samozřejmě nemůžeme s takovýmto postupem souhlasit, protože to dopadne na všechny policisty.“

Policisté a hasiči varují, že plánované miliardové úspory by se mohly promítnout do akceschopnosti jejich jednotek, tedy i do bezpečnostní situace v zemi.

„Sám bych šel do demonstrace jako první. To je demonstrace proti minulým vládám, které zadlužily tuto zemi tak, že teď není na platy,“ podotkl John ještě před odpolední schůzkou.

„A kdyby demonstrace měla ten smysl, že se najde 8,3 miliardy, tak bych šel v čele,“ dodal ministr vnitra v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Věra Pfeifferová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme