Policisty vystřídali v úřadu ROP Severozápad auditoři Bruselu, prověřují dotace z EU

Auditoři z Bruselu ráno dorazili na dotační úřad Regionu soudržnosti Severozápad v Ústí nad Labem. Do konce tohoto týdne tam budou kontrolovat problémové dotační programy, které označil nedávný audit objednaný ministerstvem financí. Minulý týden na úřadě zasahovala i policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V sídle Rady regionu soudržnosti Severozápad v Ústí nad Labem zasahovala policie

V sídle Rady regionu soudržnosti Severozápad v Ústí nad Labem zasahovala policie | Zdroj: ČTK

Firma Deloitte konstatovala pochybení u všech 35 projektů v ROP Severozápad, které zkoumala.

Auditoři upozorňovali především na systémové chyby. Týkaly se například u obnovy městských sadů v Ústí nad Labem, opravy tamního muzea nebo některých krajských silnic.

S částí závěrů auditu souhlasilo i ministerstvo financí. Navrhlo, aby z Bruselu nebylo proplaceno na projekty v Ústeckém kraji zhruba 180 milionů korun a v Karlovarském kraji 30 milionů. Dotační úřad ale kvalitu auditu tvrdě kritizoval.

Bruselští úředníci, dvě ženy a jeden muž, přišli na úřad dnes ráno a během čtyř následujících dní překontrolují přibližně deset projektů z operačního programu Severozápad.

Každý den se chtějí věnovat dvěma projektům. Dnes je mezi nimi například oprava Centra vzdělávání v Ostrově nad Ohří. Zajímají se nejen o dokumentaci, ale vysvětlení chtějí osobně i od těch, kteří dotaci dostali. U kontroly jsou také zástupci ministerstva financí.

Auditoři nebudou s novináři komunikovat. Jejich zpráva bude podkladem pro Evropskou komisi, ta by pak měla rozhodnout, jestli obnoví proplácení peněz, případně které dotace zkrátí.

Evropské dotace pomohly opravit kulturní zařízení. Náklady na provoz ale radnice neutáhnou

Číst článek

Ústecký dotační úřad je středem pozornosti hlavně poslední rok a čtvrt. V březnu 2011 policie zadržela bývalého ředitele Petra Kušnierze, který teď u soudu čelí obžalobě z přijímání úplatku u tří projektů. Společně se třemi známými si údajně říkal o provize výměnou za bezproblémové vyřízení dotací.

Podruhé detektivové navštívili úřad minulý pátek a odnesli si dokumenty ke čtyřem projektům. S čím vyšetřování souvisí, není zatím jasné. Policie i dozorující státní zástupkyně Lenka Bradáčová se k případu zatím nechtějí vyjadřovat.

Gabriela Hauptvogelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme