Poslanci rozhodnou o novele zákona o pobytu cizinců

Poslanecká sněmovna dnes bude také rozhodovat o zpřísnění podmínek pro pobyt i práci cizinců v České republice. Vládní novela cizineckého zákona mimo jiné zavádí spoluzodpovědnost firem za zaměstnané cizince či takzvanou modrou kartu. K vládní předloze by poslanci chtěli přidat některé změny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cizinci v Česku

Cizinci v Česku | Foto: Správa uprchlických zařízení

Cizinci přicházející na práci do Česka ze zemí mimo Evropskou Unii by měli jít na vstupní zdravotní prohlídku. Počítá s tím návrh Borise Šťastného, kterým chce poslanec za ODS doplnit vládní novelu zákona o pobytu cizinců.

Novela se nelíbí opozici, podle té nahrává nová povinnost zahraničních pracovníků privátním zdravotnickým zařízením. To ale Šťastný odmítá. Změna má podle něj chránit zdraví občanů.

„Dnes žádá o povolení pobytu desetitisíce lidí, často ze zemí, kde existuje velmi silné epidemiologické riziko přenosu ať už tuberkulózy, infekční hepatitidy, syfilidy a dalších závažných onemocnění. A neexistuje prakticky žádný nástroj, který by umožnil zkontrolovat, jak tyto osoby, které přicházejí na území České republiky, pracují tady a jsou ve styku s dalšími občany, zachytit v případě jejich onemocnění,“ vysvětlil.

Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme