Pospíšil zruší tendr na systém domácího vězení

Ministerstvo spravedlnosti prověří výběrová řízení, která zadávalo minulé vedení. A už teď je jeden výsledek - šéf resortu Jiří Pospíšil zrušil tendr na provozování elektronického monitoringu domácího vězení. Nejpozději do konce září vypíše nové výběrové řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Pospíšil vidí závažné pochybení hlavně v tom, že během přípravy výběrového řízení bývalé vedení resortu spravedlnosti v čele s Danielou Kovářovou měnilo jeho pravidla, a to v neprospěch státu.

Týkalo se to například zavedení vstupního aktivačního poplatku v řádu stovek milionů korun, vysvětlil novinářům Pospíšil:

“Vstupní poplatek umožnil znetransparentnit výběr ekonomicky nejvýhodnějšího řešení, protože se započítávalo to, kolik se má firmě dát na počátku, ale současně se započítávalo, kolik se bude platit v průběhu. Takže klidně mohla vyhrát firma, která by na počátku od státu vyinkasovala obrovský balík třeba stovek milionů, ale klidně by uvedla do dokumentace, že pak už se jí dál nebude platit.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách připravovaných ministerstvem spravedlnosti v pořadu Svět o druhé na Rádiu Česko.mp3

Za zvláště sporné ministr považuje také skutečnost, že by datové centrum, které bude obsahovat veškeré informace o odsouzených, vlastnila soukromá firma. „Myslíme si, že informace musí držet a vlastnit stát,“ uvedl Jiří Pospíšil.

Dvoumiliardovým tendrem na provozování elektronického systému domácího vězení se zabýval také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který kvůli pochybnostem v soutěži vydal předběžné opatření, na jehož základě ministerstvo zatím nesmělo smlouvu s případným vítězem výběrového řízení podepsat.

Teď ale tedy bude vypsáno řízení nové a ministr Pospíšil přislíbit, že by se tak mělo stát do konce září. To, že ministerstvo může vyhlášený tendr zrušit, má podle Jiřího Pospíšila podloženo aktuálními právními analýzami.

Další výběrová řízení

Ministerstvo spravedlnosti zruší také výběrové řízení na dodávku nových osobních aut pro svůj resort a výběrové řízení na vymáhání pohledávek, které na ministerstvu spravedlnosti vzniknou. V současné době navíc ministerstvo prověřuje ještě některé zakázky v IT, které mohou být také zrušeny, pokud jejich podmínky budou pro stát nevýhodné.

Na základě prověrky také resort neuzavře smlouvu s advokátní kanceláří exministra Pavla Němce. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) je důvodem množství privilegovaných vazeb právě této kanceláře na ministerstvo spravedlnosti.

Ve všech případech jde podle Jiřího Pospíšila o zakázky v celkové hodnotě 100 milionů korun, u kterých došlo k urychlenému řízení a které by pro stát nebyly výhodné.

Premiér na tiskové konferenci také uvedl, že ministerstvo spravedlnosti musí jít příkladem v hospodárném utrácení peněz a vůbec v průhlednosti hospodaření, a proto změny Jiřího Pospíšila plně podporuje.

Martin Hromádka, Václava Marešová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme