Problémy se zajištěním zdravotní péče řeší krizové štáby

Kraje už se připravují na začátek března, kdy mají z nemocnic po celém Česku odejít stovky lékařů. Například na plzeňském hejtmanství se dnes poprvé sešel krizový štáb, který řeší hrozící nedostatek lékařů v nemocnicích celého Plzeňského kraje. Ve Zlínském kraji jednala o stejném problému Bezpečnostní rada.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

3. května otevírá Privamed  pavilon jednodenní chirurgie

3. května otevírá Privamed pavilon jednodenní chirurgie | Foto: tisková zpráva | Zdroj: AFP

Dnes byl v Plzeňském kraji založený pracovní tým, který má do 14 dnů vypracovat krizový scénář a metodiku, jak postupovat v případě skutečného odchodu lékařů. Výpovědi zatím podala třetina lékařů z krajských nemocnic, to znamená rovných 80.

Hejtman plzeňského kraje Milan Chovanec zatím nechce vyhlašovat krizový stav, protože se podle něj jedná o republikový problém a v případě krize by měla tento stav vyhlásit vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martina Klímová a Pavel Sedláček o krizových plánech krajů v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Hejtman také odmítá zvyšování platů odcházejícím lékařům, protože krajské nemocnice v Plzeňském kraji jsou dlouhodobě ve ztrátě a tu nelze neustále zvyšovat.

Od 1. března by se měly omezit plánované výkony, akutní pomoc by měly zajišťovat soukromé subjekty po dohodě s hejtmanstvím, a tento krizový scénář by měl podle Chovance fungovat zhruba 3 měsíce, než nastanou nutné systémové změny.

Nejhůř je na tom domažlická nemocnice, kterou hodlá opustit 52 procent lékařů, dále klatovská nemocnice, kde podalo výpovědi 40 procent.

Kritická situace je v oborech neonatologie, porodnictví a chirurgie. Jediné oddělení neonatologie je ve FN Plzeň a slouží pacientům z Plzeňského i Karlovarského kraje. K zajištění péče o nedonošené děti plánuje hejtmanství posílit záchranku o jeden vrtulník pro transport dětí do Prahy nebo Českých Budějovic.

Hejtmanství bude také inzerovat volné pozice na lékařské a primářské posty a chce se obrátit na Slovensko, případně Rusko a Ukrajinu.

Na Zlínsku jednala o zdravotnictví Bezpečnostní rada

Otázkou zajištění péče v případě odchodu lékařů se dnes na mimořádném jednání zabývala i Bezpečnostní rada Zlínského kraje. Kraj zřizuje celkem čtyři nemocnice a z nich má odejít asi 40% lékařů.

Podle Hejtmana Stanislava Mišáka se kraj připravuje na několik variant, ale přinejmenším akutní péče bude od 1. března ve všech čtyřech krajských nemocnicích zajištěna, ale pouze na přechodnou dobu.

Kraj podle hejtmana není účastníkem sporu, a tak neuvažuje o tom, že by lékařům z rezerv finančně přilepšil. Mišák ale nastolil otázku, zda nenastal čas zvýšit zdravotní pojištění a přisypat tak peníze do systému.

15. ledna by měl na jednání Asociace krajů do Brna dorazit ministr zdravotnictví. Situace se podle hejtmana bude ještě mnohokrát měnit.

Martina Klímová, Pavel Sedláček, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme