Prolomení těžebních limitů je stále živé. Problém však možná neřeší

Na severu Čech znovu začíná boj o stovky milionů tun uhlí, miliardy korun, ale také o domovy stovek lidí na Mostecku. Vláda sice zatím slíbila, že těžební limity pod obcemi Horní Jiřetín a Černice neprolomí, z ministerstva průmyslu a obchodu ale zaznívají předpovědi, že v budoucnu se bez další těžby neobejdeme. Podle některých odborníků ovšem tento postup není jedinou možností, jak udržet české teplárny při životě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba (ilustrační foto)

Těžba (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Miliony domácností zůstanou bez tepla, tvrdí teplárny. Bez prolomení těžebních limitů se už neobejdeme, doplňují je těžaři. Pozornost se teď zaměřuje na lom Československé armády u obcí Horní Jiřetín a Černice na úpatí Krušných hor. Právě tady za limity podle těžařské skupiny Czech Coal leží největší zásoby uhlí v Česku, více než 750 milionů tun. A právě tahle astronomická cifra nedá uhlobaronům spát. Varují, že pokud se neprolomí limity, už za rok tady klesne těžba na polovinu a v roce 2021 se zastaví úplně. O práci tak podle těžařů přijdou tisíce lidí.

„V horizontu tří let se může cena hnědého uhlí zvednout řádově o 10 až 30 procent,“ říká Alexej Nováček z Teplárenského sdružení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Lucie Husárové a Petry Benešové o sporu o uhlí

Podle něj teplárnám končí kolem roku 2015 kontrakty na dodávky uhlí. Někteří analytici a odborníci na těžbu ale upozorňují, že v případě těžebních limitů jde jen o miliardový byznys a politiku.

Ředitel Institutu energetických informací Karel Tezner říká, že Česko těžit v nejbližších letech nepotřebuje: „Trh hnědého uhlí je relativně malý, takže není jisté, že bude dodáno koncovým subjektům, kteří ho potřebují, i když je ho dostatek.“

„Ono se často mluví o energetické bezpečnosti a sledování veřejného zájmu, což je podle naší studie dodávka tepla z centrálního systému zásobování teplem. Myslíme si, že i když je uhlí dostatek, musí stát jako regulátor dohlédnout na to, aby to uhlí bylo opravdu dodáno,“ upozorňuje. Podle Teznera jsou i jiná řešení: například omezit vývoz elektřiny do zahraničí nebo regulovat ceny tepla.

Navíc vypočítává další způsoby, jak lze po roce 2012 uhlí ušetřit: „Odběry ČEZ skrze elektrárnu Počerady by mohly klesnout o 3 až 3,5 miliony tun ročně, Unipetrol plánuje snížit spotřebu hnědého uhlí, United Energy taktéž, Energotrans také počítá se snížením. Cesta, jak snížit spotřebu hnědého uhlí, je spalování biomasy. Můžeme se pohybovat mezi 7 a 8 miliony úspor, což je v kontrastu s deficity vyrovnaná bilance.“

Podle něj se těžaři účelově snaží vyvolat zdání, že poptávka po uhlí v dalších letech bude vyšší než nabídka. A zároveň nabízejí teplárnám nové smlouvy s cenami, které jsou mnohem vyšší než ty aktuální. „Problém není nedostatek uhlí, ale zajištění dlouhodobých kontraktů s teplárnami za přijatelné ceny,“ píše se ve studii Institutu.

Veselovský-promo-zprávy | Foto: Emanuel Macoun

„Z pohledu toho, zda prolomit nebo ne, je irelevantní, kdo nakonec to uhlí dostane, protože i kdyby to teoreticky mohlo zvýšit dostupnost uhlí pro teplárny, získá ho ten, kdo zaplatí víc. Pokud nebudou prolomeny limity, bude to znamenat rychlejší odchod teplárenství od hnědého uhlí ve prospěch zemního plynu. Jediným vítězem bude zemní plyn,“ tvrdí ekonomický analytik Miroslav Zajíček.

Odmítá také úvahu některých odborníků, aby stát jako vlastník nerostného bohatství reguloval cestu uhlí přednostně do českých tepláren. Myslí si, že by se těžaři soudili a spor nakonec vyhráli.

Všichni experti se ale shodují na jednom: prolomení limitů bude politické rozhodnutí. Ministerstvo průmyslu a obchodu už ve své energetické koncepci upozornilo, že hrozí nedostatek uhlí a ceny tepla se začnou zvyšovat, pokud se limity neprolomí. Prověřovalo, jestli se Česko bez uhlí obejde.

„Bohužel všechny analýzy ukazují, že se budeme muset zabývat alternativou, že to uhlí potřebovat budeme, a my chceme férově dát na stůl obě varianty, aby každý viděl, co to pro budoucnost české energetiky a nás všech bude znamenat,“ dodává ministr Martin Kocourek.

Vláda podle něj neprolomí limity do roku 2014. Pak by mělo záležet na dohodě mezi vlastníky domů a pozemků s těžařskými společnostmi.

O těžebních limitech se dnes bude debatovat ve speciálu Martina Veselovského v Litvínově. Přímý přenos začíná na Radiožurnálu v 17 hodin, videopřenos můžete sledovat na webu zpravy.rozhlas.cz.

Lucie Husárová 1, Lucie Maňourová, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme