Rada Ústavu pro studium totality vybere nového ředitele

Ústav pro studium totalitních režimů by dnes měl mít nového ředitele. Rada ústavu si všech devět kandidátů pozvala na pohovor a k večeru z nich vybere nového ředitele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústav pro studium totalitních režimů

Ústav pro studium totalitních režimů | Foto: Tomáš Adamec

„Je to Lubomír Augustin z Archivu bezpečnostních složek, francouzská historička Muriel Blaive, bývalý mluvčí Biskupské konference Daniel Herman, JUDr. Milan Hulík, současný první náměstek ředitele ústavu Marek Junek, Antonín Kostlán, Lenka Ptáčková-Melicharová, Martin Pulec a emigrantka žijící v Německu. Eugenie Trützschlerová,“ potvrdil kandidáty místopředseda rady Patrik Benda.

Nový šéf by měl nastoupit 15. srpna a nahradit dočasného ředitele Zdeňka Hazdru, kterého radní pověřili vedením ústavu poté, co odvolali jeho předchůdce Jiřího Pernese. Ten se ujal řízení ústavu začátkem dubna. Ve funkci nahradil Pavla Žáčka, který stál za zřízením celé instituce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda rady Ústavu pro studium totalitních režimů Patrik Benda v Ranním interview Radiožurnálu

Ředitel Pernes vydržel ve funkci jen měsíc a půl. Jeho volba vyvolala rozruch poté, co vyšlo najevo, že za socialismu navštěvoval Večerní univerzitu marxismu-leninismu, což neuvedl v životopisu. Čelil také podezření z plagiátorství.

Nový šéf ÚSTR by měl především uklidnit situaci v ústavu. Místopředseda rady Patrik Benda by považoval za ideální, kdyby se radní na osobě nového ředitele shodli jednomyslně: „Pevně věřím, že se k něčemu takovému budeme všichni chtít dobrat, jestli to bude snadné, to netuším,“ řekl v Ranním interview Radiožurnálu.

Zbyněk Zykmund, mta, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme