Sazka nemá peníze na splátky dluhopisů, vyrovná jen část

Nad loterijní společností Sazka se podle mnohých náznaků stahují mračna. Nejen, že už dávno nedokáže přispívat sportovním svazům na jejich činnost kvůli zadlužení vzniklému při stavbě hokejové arény v pražských Vysočanech, podle Hospodářských novin a časopisu Týden, které se odvolávají na materiály České národní banky, teď Sazka oznámila, že v lednu zaplatí věřitelům jen část splátky dluhopisů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O2 arena

O2 arena | Foto: Marián Vojtek

Podle ekonomického komentátora Miroslava Motejlka ze serveru Motejlek.com prochází Sazka nejhorším obdobím od 50. let minulého století, kdy vznikla. „Má velké závazky, které není schopná splácet,“ uvedl Motejlek ve vysílání Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomický komentátor Miroslav Motejlek hovořil o problémech Sazky v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Ačkoliv je to poprvé, co společnost oficiálně přiznala, že nemá peníze, její problémy se podle Motejlka táhnou delší dobu.

„Sazka nemá zajištěné dlouhodobé financování ani střednědobé financování. To je největší problém. Žije zjednodušeně řečeno z ruky do huby,“ připomněl.

Na začátku příštího roku má společnost zaplatit držitelům dluhopisů na jistině čtyři miliony eur a na další miliony eur ji přijdou úroky. Tím, že uhradí pouze část, podle časopisu Týden nejspíš upřednostňuje splátky miliardáři Radovanu Vítkovi, který odkoupil dluhy Sazky u některých tuzemských bank.

Motejlek odhaduje, že celkové dluhy společnosti dosahují 15 miliard korun: „Dluží dodavatelům, bankám, držitelům dluhopisů, mobilním operátorům, největším věřitelem je dneska Radovan Vítek. Zdaleka ne všechny z těchto závazů jsou po splatnosti, nicméně pokud by Sazka skutečně padla, tak dluh by byl takový.“

'Pokud věřitelé nesleví, Sazka zkrachuje'

Za viníka celé situace Motejlek jednoznačně označuje vedení Sazky v čele s Alešem Hušákem, který podle něj ztratil důvěru bank. „O tom svědčí i to, že banky prodaly pohledávky za Sazku s tak obrovskou ztrátou,“ dodal.

Zda se Sazka vyhne bankrotu, bude podle Motejlka záležet na tom, na co přistoupí zejména Radovan Vítek a jak budou ochotni slevit ze svých nároků majitelé dluhopisů. „Pokud budou všichni tito trvat na plném splacení svých pohledávek, tak Sazka zkrachuje,“ podotkl komentátor.

Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme