Sever Čech přestál nový příval dešťů. Připravuje se na další

Po týdnu se znovu zdramatizovala situace na Frýdlantsku. Region v noci a dopoledne zasáhly další vydatné deště, které zvedly hladiny řek. Desítky lidí byly preventivně evakuovány. Odpoledne se ale situace začala uklidňovat, přestalo pršet a řeky klesají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Chrastavě s obavami pozorují  hladiny řek

Lidé v Chrastavě s obavami pozorují hladiny řek | Zdroj: ČTK

Třetí stupeň povodňové aktivity byl během dne na Smědé v Předlancích a na Řasnici ve Frýdlantu. Nyní už ale stav ohrožení na severu Čech není vyhlášen nikde.

Žádné velké srážky pro nadcházejí hodiny se neočekávají, a noc by tedy měla být klidná. Ale varování před přívalovými dešti vydali meteorologové od nedělních deseti hodin dopoledne až do pondělního rána. Místy může napršet kolem 50 milimetrů srážek. Bouřky mohou ojediněle doprovázet i kroupy a silné nárazy větru.

Na krajském úřadu v Liberci odpoledne znovu zasedl krizový štáb. Řešil aktuální situaci i opatření kvůli hrozícím povodním. Mezi lidmi v zaplavených oblastech se také začaly šířit fámy o odchodu armády, hasičů i policistů, jejichž pomoc při odstraňování následků velké vody je nenahraditelná. Podle hejtmana Stanislava Eichlera ale v obcích zůstanou, dokud bude potřeba. Pouze potřebují vystřídat, protože zasahují už osm dní v kuse.

Preventivní evakuace desítek lidí

Přes noc na sobotu v regionu spadlo až 40 milimetrů srážek. Řeka Smědá u Višňové na Frýdlantsku velice rychle vystoupala na třetí povodňový stupeň a ohrožovala obyvatele osady Víska. Hasiči proto 60 lidí preventivně evakuovali. Stejný osud potkal i 35 osob v Hrádku nad Nisou. Po několikahodinovém pobytu v evakuačním centru se ale mohli vrátit do svých domovů.

Hustý déšť znovu potrápil i obyvatele záplavami poničené Chrastavy. Do obce se po týdnu znovu valila voda z polí i z ucpané kanalizace, která zaplavila řadu sklepů i domů. Lidé s obavou pozorovali hladiny řek Jeřice a Lužická Nisa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na povodní zasaženém Frýdlantsku přiblížil v Odpoledním Radiožurnálu reportér Martin Pařízek

Některá místa už voda zaplavila podruhé. Ohrožena byla i čistírna odpadních vod. Znovu v jedné části neteče pitná voda. Podle starosty Michaela Canova jsou problémem poničená koryta řek.

„To je apokalypsa tady v Chrastavě. Dřevokombinát je podruhé vyplavený, dneska v noci,“ říká jeden z místních.

Bez ohledu na špatné počasí lidé stále odklízejí trosky a nepořádek po katastrofální záplavě z předchozího týdne. Rozváží se humanitární pomoc, hasiči spolu s vojáky provádějí i demolice.

Po počátečních problémech se jim podařilo strhnout poškozený činžovní dům nad Jeřicí. Na jeho místě začnou vojáci v neděli stavět pontonový most.

V pohotovosti kvůli možným přívalovým dešťům jsou i obce podél řeky Ploučnice na Českolipsku. V místech, kde hrozí, že řeka zaplaví obydlí, jsou břehy obložené pytli s pískem. Na stavbu hrází jsou připraveni i v České Lípě.

Ivana Bernáthová, Šárka Slezáková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme