Státní svátek připomíná památku Mistra Jana Husa

Dnešní státní svátek připomíná památku nejvýznamnějšího českého reformátora Mistra Jana Husa. Před téměř 600 lety - 6.července roku 1415 byl v Kostnici upálen kazatel, který důsledně prosazoval mravní hodnoty a kritizoval nešvary v církvi i společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na hradě Krakovec mají novou sochu mistra Jana Husa.

Na hradě Krakovec mají novou sochu mistra Jana Husa. | Zdroj: ČTK

Podle religionisty Ivana Odilo Štampacha dnes Husa vnímáme realističtěji než v minulosti. Jeho tragický životní příběh je podle něj především výzvou k toleranci:

„Je ovšem třeba k tomu dodat, že on sám možná takový nebyl, ale jeho stoupenci husité stejně tak upalovali jinak smýšlející katolíky nebo adamity, čili upozorňuje nás, že už konečně jednou bychom mohli respektovat své názory navzájem a že on byl obětí té dobové neochoty k toleranci, ale on sám a husitské hnutí to ještě nerealizovalo nebo nemohlo a neumělo realizovat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

jd,N-Zítka _ Hus-proč-Lášek.mp3

Prosazováním reformních názorů Hus dokázal zaujmout širokou veřejnost.

„Reformní myšlenky byly živé, že něco v té církvi špatné je a Hus spojil kritiku na univerzitě s velmi konkrétní kritikou na kazatelně – blízko ke králi, blízko k městskému obyvatelstvu a blízko k univerzitě, on to propojil,“ říká historik a teolog Jan Lášek.

Den upálení Mistra Jana Husa je jedním z nejvýznamnějších svátků Církve československé husitské, která připravila bohoslužby v Betlémské kapli v Praze. Jedním z hlavních témat svátku pro dnešního člověka je podle faráře Miroslava Kubíčka z Církve československé husitské v Brně, život v pravdě:

„To, co by mělo být živým sdělením pro dnešního člověka a zároveň závazným odkazem, tak vždycky na prvním místě chápu bytí v pravdě. To je to, co vnímán na odkazu Mistra Jana Husa jako vysloveně silně nadčasové a platné ve všech dobách.“

Na Krakovci odhalí sochu

Na hradě Krakovec u Rakovníka dnes ve 13 hodin odhalí unikátní sochu Jana Husa. Socha se má více přibližovat Husově reálné podobě. Narozdíl od dosavadních zobrazení je náboženský myslitel zobrazen jako mírně plešatý, bez vousů, obtloustlý muž, který sedí. K odhalení sochy jsou připraveny doprovodné akce pro děti i dospělé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Hus-socha-CHládek II.mp3

Socha má nalákat na hrad větší počet návštěvníků. „My jsme tím chtěli podpořit jak tuto osobnost, protože si myslíme, že ji málo oceňujeme a málo se o ní hovoří, obzvláště v dnešní době je to důležité a ani nezastírám, že chceme podpořit turistický ruch v této oblasti, chceme přivést větší počet turistů do tohoto regionu,“ říká náměstek hejtmana Středočeského kraje Marcel Chládek (ČSSD).

Socha vzbudila kritiku kvůli tomu, že stála dva miliony korun a přitom na opravu samotného hradu chybějí peníze. Kastelán Krakovce Jiří Sobek Radiožurnálu řekl, že správce této kulturní památky Národní památkový ústav už finance vyčlenil a v brzké době padající zeď nechá opravit:

„Je to všechno zúřadované, schválené a s opravami začínáme po slavnostech Jana Husa. Socha je jakýmsi symbolem, ale to nejdůležitější je to, co tu zanechal. Už jen to, že ten svůj zápas dotáhl do konce, že neustoupil, i když věděl, že zemře. To je to stěžejní.“

Pavla Dluhoschová, Gabriela Grmolcová, Tereza Schejbalová, Jan Zítka, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme