Státní zaměstnanci stávkují proti snižování platů

V Česku začala celodenní stávka zaměstnanců ve státní a veřejné sféře. Činnost od rána omezuje část zdravotních zařízení, přidává se čtvrtina škol, úřady i některé galerie, knihovny a divadla. Odbory si od dnešní stávky slibují silnou účast - 100 tisíc lidí by se do ním mělo během své pracovní doby zapojit a dalších 100 tisíc by ji mělo podpořit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda odborových svazů FN Motol Miroslav Krejčíř podporuje stávku ve zdravotnictví

Předseda odborových svazů FN Motol Miroslav Krejčíř podporuje stávku ve zdravotnictví | Foto: Tomáš Adamec

Součástí protestů budou i demonstrace, které se uskuteční po poledni ve 21 českých městech, například v Praze, Liberci, Jeseníku, Mladé Boleslavi či Pardubicích. Přijít má 40.000 lidí, mezi nimi budou také hasiči, vojáci a policisté, kteří nemohou ze zákona stávkovat.

Premiér Petr Nečas včera připomněl, že ve státní sféře pracuje na 650.000 zaměstnanců. Těch, kteří se do stávky nezapojí, je tak podle něj výrazná většina.

Že by stávka měla nízkou podporu, ale odmítá předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil v Ranním interview Radiožurnálu

„Důležitější pro pana premiéra by mělo být to, že z výzkumů nezávislých institucí vyplývá, že 55 procent lidí stávku podporuje. Hněv se totiž ukládá a může se stát, že pak už to nebude jen šestina, takže já bych nebyl tak spokojený být panem premiérem,“ řekl Radiožurnálu Zavadil.

Dodal, že přesná čísla o počtu stávkujících a dopadech protestů bude mít k dispozici až odpoledne na základě informací od jednotlivých odborových svazů.

Stávkuje se ve školách, nemocnicích i u soudů

První se ráno zapojili do stávky pracovníci nemocnic. Protest se má uskutečnit v 89 zdravotnických zařízeních, která budou pracovat ve víkendovém režimu. Akutní péče o pacienty tedy ohrožena nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadá protest v pražské nemocnici Motol, zjišťovala na místě reportérka Lenka Jansová

Také ve velkých nemocnicích stávku pacienti většinou nepociťují. Provoz neomezila například ani pražská Fakultní nemocnice Motol. Podle informace tamních odborů tam stávkuje 315 zaměstnanců, dalších 850 se stávkou sympatizuje, ale pracovat nepřestanou.

Celkem v Motole pracuje přes 5000 lidí a stávka tam má největší podporu ze všech pražských zařízení. Ředitel nemocnice Miloslav Ludvík nicméně potvrdil, že na pacienty to nebude mít vliv, a to ať už jsou na dnešek objednaní, nebo budou potřebovat akutní péči.

Po osmé hodině se k nemocnicím připojily školy a potom i úřady a kulturní zařízení. Zhruba 500 škol dnes neotevřelo žákům své brány úplně, 2000 jich omezí svůj provoz částečně. Většinou tím, že nebudou fungovat družiny či jídelny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Ostravsku popisuje reportérka Silvie Mikulcová

Dopad má stávka i na justici, například u Okresního soudu v Ostravě nedorazila do práce většina zapisovatelek a chod soudu to výrazně ochromilo. Soudkyně tak dnes musela odročit případ vážné dopravní nehody, svědci, znalci i advokáti přišli zbytečně. Řešit se budou jen neodkladné kauzy, u kterých běží zákonné lhůty.

Až večer bude patrný protest divadelníků, třeba Státní opera v Praze zařadí náhradní program, protože bude ve stávce 65 procent členů sboru a protest podpořili i hudebníci.

Důvodem ke stávce zaměstnanců ve státní a veřejné správě je jednak plán vlády na desetiprocentní snížení objemu mezd, jednak způsob, jakým vláda chce mzdy snížit. Kabinet premiéra Nečase totiž prosadil změnu zákoníku práce, která rozšiřuje možnost stanovit tarifní složku platu zaměstnance bez ohledu na počet odpracovaných let. Novela také zavádí do státní správy smluvní platy.

Martin Hromádka, Silvie Mikulcová, Lenka Jansová, Jana Uttendorfská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme