Stávka omezí provoz v nemocnicích a zavře některé školy a úřady

Stávka zaměstnanců veřejného sektoru se uskuteční přesně 14 dní. Zaměstnanci tak chtějí dát najevo svůj nesouhlas s plánem vlády seškrtat výdaje na platy státním zaměstnancům o 10 procent. Odboroví předáci dnes po dvoudenním sněmu upřesnili, jak bude stávka probíhat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávka zaměstnanců dopravního podniku v Depu Hostivař

Stávka zaměstnanců dopravního podniku v Depu Hostivař | Foto: Filip Zvolský

Na středu 8. prosince naplánovaly odbory rozpočtových a příspěvkových organizací celodenní stávku. Zdravotnická zařízení a ústavy sociální péče nasadí víkendový provoz a v nemocnicích zajistí lékaři jen akutní péči.

Ve školách, na úřadech nebo v knihovnách rozhodne vedení o tom, jestli zůstanou zavřené podle toho, kolik zaměstnanců se ke stávce přidá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podobě chystané stávky mluvil v Odpoledním Radiožurnálu reportér Jan Herget

Odbory o sobě dají vědět i v ulicích. Ve 12:05, tedy symbolicky pět minut po dvanácté, se lidé sejdou ve všech krajských městech a také v některých okresních městech. Konkrétní místa se ještě upřesní. V Praze už je jasné, že to bude Palackého náměstí. Kolik přijde lidí, se ukáže právě až 8. prosince.

Stávku podpoří symbolicky policisté a hasiči. Podle vedení odborů se v tuto chvíli rozhoduje i v jednom velkém soukromém podniku o přímé účasti na stávce. O jaký podnik jde, ale nikdo nechce upřesnit.

„V jednom, zatím nejmenovaném, opravdu velkém průmyslovém podniku diskutují, zda přerušením práce podpoří stávkující 8.12.,“ řekl Josef Středula z Odborového svazu KOVO.

O dalším postupu po jednodenní stávce rozhodnou šéfové základních organizací. Odboráři čekají, jak na stávku zareaguje vláda. Ministr práce Jaromír Drábek ale dnes znovu zopakoval, že úsporná opatření jsou nezbytná.

Jan Herget, Marika Táborská, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme