Štěch vyzval ministra zdravotnictví, aby začal řešit odchody lékařů

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a šéfové profesní organizace lékařů a lékařských odborů dnes mluvili o situaci ve zdravotnictví, kde hrozí na přelomu roku hromadný odchod lékařů. Štěch vyzval ministra zdravotnictví a premiéra, aby situaci začali řešit, co nejrychleji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda Senátu Milan Štěch

Místopředseda Senátu Milan Štěch | Foto: Tomáš Adamec

Výpověď v rámci akce Lékařského odborového klubu Děkujeme, odcházíme už prý dalo 3800 lékařů. Toto číslo ale například ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zpochybňuje. Žádná z výpovědí podle něj ještě nedoputovala na personální oddělení.

Organizátoři akce nicméně varují, že v některých oborech a nemocnicích by odchod lékařů znamenal úplné zhroucení péče. Například ženy z Moravskoslezského kraje by musely rodit v jiných regionech a kvůli výpovědím anesteziologů by se někde přestalo operovat.

„Karvinské ARO má osm lékařů. Z toho tam zůstanou dva lékaři. To znamená anesteziologové, kteří poskytují anestézii pro pacienty. Ve dvou lidech to nemůžete udělat. Zavření nemocnice, odpolední soustředění pacientů do jedné nemocnice z celého regionu. Je to velice složitá situace, já si ji sám nedokážu teďka ve své bujné fantazii představit,“ potvrdil sociálnědemokratický senátor Radek Sušil z Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku.

Lékaři také dnes upozornili, že krizová situace může někde nastat už od nového roku. Doktorům sice poběží dvouměsíční výpovědní lhůta, ale řada z nich může už čerpat dovolenou.

Předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD dnes také vyzval Hegera a premiéra Petra Nečase (ODS), aby požadavky lékařů řešili rychle. Ministerstvo ale zatím ustoupit nechce. Podle Hegera není z čeho na požadavky lékařů brát. Navíc celá akce podle něj zbrzdí celou zdravotnickou reformu.

Lednové slyšení v Senátu

Milan Štěch pak v pořadu Stalo se dnes vysvětlil, jak si kompromisní řešení představuje: „Kompromis znamená, že obě strany vyjádří vůli jednat o problému a že jsou také připraveny udělat ústupek, aby se někde mohly potkat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

K hledání kompromisu vyzval Milan Štěch i v pořadu Stalo se dnes

Štěch poznamenal, že premiér i ministr zdravotnictví jsou podle jeho názoru jednat. „Co je nepříjemné, že pat trvá od května letošního roku a jednání neprobíhají,. První lékaři přestanou pracovat v únoru příštího roku, budou se odkládat operační výkony a může se to dotknout i akutní péče, a to si nedovedu představit,“ uvedl a označil to za hazard z strany vlády.

„Chci také říci, že jsem dnes nechal poslat určité sdělení panu premiérovi i panu ministrovi a že se 18. ledna bude v Senátu konat konference, nebo to bude slyšení, za účasti zástupců lékařů a zvu k tomu představitele vlády,“ uvedl Štěch s tím, že setkání by mělo přispět k nalezení řešení. „Jediné přijatelné řešení pro mne je, že budou lékaři 1. března v plném, nebo málo změněném stavu vykonávat svou práci a nebudou naštvaní.“

Milan Kopp, Lenka Jansová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme