Stovky traktorů vyjedou do boje za levnou naftu, omezí dopravu ve 12 krajích

Blokádu téměř dvou set regionálních silnic prvních a druhých tříd traktory a valníky připravili na dnešek zemědělci. Budou tak protestovat proti rušení zelené nafty, které je součástí úsporných opatření a o kterých dnes rozhodne vláda. Protesty se mají vyhnout Praze, nezapojí se ani farmáři z Libereckého kraje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traktory 2011 v Ořechu - traktory z 80. a 90. let

Traktory 2011 v Ořechu - traktory z 80. a 90. let | Foto: Pavel Pavlas

Dopravu na zhruba 185 silnicích má mezi 9 a 11 hodinou zpomalovat nejméně 1600 strojů.

„V žádném případě úplná blokáda nepřichází do úvahy. My budeme pouze s našimi traktory, a to podotýkám – pouze traktory – jezdit po silnicích první a druhé třídy, a tímto způsobem demonstrovat, že čerpáme vratku spotřební daně na spotřebovanou naftu,“ uvedl viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla.

Přehrát

00:00 / 00:00

K protestům se vyjádřili ve Světě o osmé prezident Agrární komory Jan Veleba a předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík

Čeští farmáři by zrušením vratky za nákup nafty přišli podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby o konkurenceschopnost, protože by jim chyběla miliarda a 600 milionů korun ročně.

„Když nebudeme mít zelenou naftu, tak to výrazně sníží konkurenceschopnost našich zemědělců a bude to mít samosebou dopady do výrazně narůstajících nákladů a přinese to tlak na zvýšení ceny potravin,“ řekl Jan Veleba.

Soukromí zemědělci chtějí raději jednat

Ne všichni farmáři se ale protestu účastní. Jedním z těch, kteří se zablokováním hlavních tahů po celém Česku nesouhlasí, je Josef Stehlík – zemědělec a předseda Asociace soukromého zemědělství, která sdružuje 3 tisíce farmářů. Myslí si, že blokádou zemědělci ničeho nedosáhnou, naopak se může obrátit proti nim.

„Došli jsme k závěru, že je třeba především jednat, abychom si nebrali občany České republiky jako rukojmí. To jsou především naši zákazníci a partneři, kterým chceme nabízet naše zboží a nechceme, abychom si vytvářeli obrázek stálých rebelů. Nám to až moc zapadá do série akcí typu včerejší odborářské demonstrace a dalších podobných, které jsou namířeny proti vládě. My jako sedláci se toho účastnit nechceme,“ prohlásil.

Asociace je proti zrušení zelené nafty, ale chápe, že vláda hledá úspory všude. „Chceme dosáhnout toho, aby byla zachována vratka spotřební daně třeba v nějaké zmenšené formě. Okolní státy něčím podobným také disponují,“ vysvětluje Stehlík.

Je naopak přesvědčen, že zrušení zelené nafty se na cenách potravin neprojeví: „Ceny potravin, ceny komodit se tvoří úplně někde jinde. Pokud někde pokulháváme, není to v polní produkci, ale v živočišné – tam se ta vratka projevuje jen zprostředkovaně a ne přímo.“

Zrušení zelené nafty nás nepoloží, přiznávají zemědělci. Bojí se však o konkurenceschopnost

Číst článek

Pokud vláda zelenou naftu skutečně zruší, farmáři jsou připraveni protesty opakovat a stupňovat. Kromě rušení zelené nafty budou zemědělci blokádami protestovat také proti plánovanému zavedení spotřební daně na neperlivé víno.

Blokáda zemědělců by se měla vyhnout Libereckému kraji a Praze. Na Liberecku vše proběhne jen v symbolické rovině.

V celém Plzeňském kraji kromě Tachovska vyjede na silnice prvních a druhých tříd asi sto padesát traktorů a dalších vozidel.

„Nebude to blokace silnic, bude to omezení provozu,“ uvedla ředitelka Okresní agrární komory Klatovy Jiřina Jandová.

Největší komplikace zřejmě čekají řidiče na hlavním tahu z Kralovic do Plas na severním Plzeňsku. Mezi 9. a 10. hodinou tudy pojede kolona 35 traktorů.

V Jihomoravském kraji se dnes musí řidiči připravit na dopravní komplikace na 16 místech. Mezi 9. a 11. hodinou vyjede na silnice asi 150 traktorů a zpomalí tak dopravu například na hlavním tahu mezi Brnem a Svitavami nebo mezi Břeclaví a Strážnicí. Do protestů se zapojí všechny okresy kromě Vyškova.

V Pardubickém kraji pomalou jízdou zkomplikují provoz na některých velmi frekventovaných vozovkách, především na jedničce z Hradce Králové do Olomouce.

Více než stovka traktorů dnes dopoledne vyjede do všech bývalých okresních měst Olomouckého kraje. Z Prostějova zemědělci pojedou po třech městských okruzích. Na Přerovsku se objeví na hlavních tazích směrem na Olomouc, Na Lipník nad Bečvou a u Hranic směrem do Drahotuš. Kolony zemědělců potkáte také mezi Zábřehem a Rájcem nebo Mohelnicí a Studenou Loučkou. Na severu kraje na trase z Javorníku do Jeseníku.

Nejsilnější protesty se čekají na Vysočině

Silnice na Vysočině bude blokovat 300 traktorů. Očekávají se tam jedny z nejsilnějších protestů v zemi. Zemědělci hodlají pomalu jedoucí zemědělskou technikou zatarasit celkem 20 silnic po celém kraji Vysočina.

Těžké stroje, které se budou pomalu posouvat po silnicích, budou jezdit sem a tam po vytipovaných trasách, řekl Radiožurnálu předseda Agrární komory na Třebíčsku Karel Coufal.

Nejzávažněji protesty zasáhnou silnici 1/38 - tzv. Císařskou cestu a to v okolí Havlíčkova Brodu ve směru na Prahu i Jihlavu, také na hlavním dálničním přivaděči u Pávova a v okolí Tří Věžiček. V neposlední řadě se dají očekávat kolony a dopravní komplikace na obchvatu Moravských Budějovic.

Jana Zemková, Michal Malý, Lucie Husárová 1, Vlasta Gajdošíková, Květa Moravcová, Lucie Maňourová, Martina Spěváčková, Eva Presová, Lukáš Milota, Věra Pavlasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme