Tři tisíce lékařů chtějí podle odborů odejít do ciziny

České zdravotnictví zřejmě čekají horké chvilky. Kampaň Lékařského odborového klubu Děkujeme odcházíme startuje ve středu a už v tuto chvíli jsou asi tři tisíce odborníků rozhodnuti podat výpověď a odejít léčit do zahraničí. Reagují tak na nízké platy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce | Foto: Tomáš Adamec

Lékaři se v rámci akce Děkujeme odcházíme chystají objíždět české nemocnice a shánět další podporu. Podle lékařky havlíčkobrodské nemocnice Šárky Drinkové se počet plánovaných odchodů do zahraničí za lepšími podmínkami ještě zvýší.

„Zatím je připraveno tři tisíce lékařů v nemocnicích podat k 31. prosinci výpověď. Ale je to jenom číslo na počátku, neboť kampaň teprve začíná,“ uvedla Drinková.

Důvodem kampaně jsou podle odborářů dlouhodobě nízké platy a špatná koncepce zdravotnictví, připomněl šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel.

„My jsme přísahali, že budeme léčit, ale v rámci globalizace světa jsme nikdy neříkali, že budeme léčit jenom české pacienty. Zároveň jsme nepřísahali, že budeme otroci a že budeme dělat za nesmyslně nízké mzdy. To znamená, že klidně bude léčit Němce, Angličany a Rakušany,“ podotkl Engel.

Jak dodal, v rámci akce chtějí lékaři oslovit chtějí i veřejnost: „Akce směřuje jednak dovnitř, to znamená informovat naše kolegy, co požadujeme, proč to požadujeme a jaké jsou naše možnosti, a zároveň je součástí i vysvětlovací kampaň pacientům. To budou akce na náměstních, které budou předcházet návštěvám v nemocnicích.“

Martin Hromádka, Milan Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme