Tripartita bude jednat o hrazení nemocenské

O úsporách, které navrhuje vláda pro státní rozpočet na příští rok, se bude mluvit na dnešní Radě hospodářské a sociální dohody, takzvané tripartitě. Začíná v devět hodin, ale už v jedenáct má být premiér a ekonomičtí ministři na jednání bezpečnostní rady státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Středula

Josef Středula | Foto: Marián Vojtek

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 Radiožurnálu řekl, co by chtěl stihnout s odboráři a zaměstnavateli probrat.

„Z mého pohledu se určitě bude diskutovat o tom, že v příštím roce mají zaměstnavatelé vyplácet tři týdny náhrady mzdy při dočasné pracovní neschopnosti. Už jsme o tom částečně diskutovali na minulých zasedáních. Předpokládám, že ta diskuse bude pokračovat,“ řekl Jaromír Drábek.

V současné době zaměstnavatelé platí náhradu mzdy dva týdny a pak je na řadě stát.

Předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula říká, že odboráři s Drábkovým návrhem nesouhlasí.

„Obáváme se, že je to jenom jeden z postupových kroků, který ve finále povede k tomu, že se nemocenská zruší. Myslíme si, že je to naprosto nevídaný krok, navíc se vše má přenést na zaměstnavatele,“ uvedl Josef Středula.

S návrhem nesouhlasí ani zaměstnavatelé.

„Jsou to všechno věci, které jsou v neprospěch podnikatelů a podnikání. Bylo určeno čtrnáct dní, s tím jsme se nějak srovnali a v současné době to běží. Ten týden navíc je prostě zase administrativně náročnější a finančně náročné,“ řekl předseda Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner.

Budoucnost českého zemědělství

Kromě nemocenské se bude na tripartitě mluvit také o cenách elektřiny nebo pozici českých zemědělců v rámci Evropské unie.

Jde o to, jakou pozici zaujme Česká republika k reformě společné zemědělské politiky v letech 2014 až 2020. Předseda Agrární komory Jan Veleba návrh ministerstva zemědělství podporuje.

„Chceme spravedlivé podmínky mezi novými a starými zeměmi. Je tam naprosto jasně deklarováno, že v českém zemědělství jsou i velké podniky, a že Česká republika bude proti omezení plateb pro velké podniky,“ prohlásil Jan Veleba.

Lenka Jansová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme