Ukončete protest a stáhněte výpovědi, vyzval lékaře Engel

Šéf lékařských odborů Martin Engel dnes vyzval lékaře, aby ukončili protest a neprodleně odvolali výpovědi. A to i přesto, že ho Fakultní nemocnice Královské Vinohrady nechce přijmout zpět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Engel a Kubek

Engel a Kubek | Zdroj: ČTK

Engel řekl, že si váží solidarity i nabídky pracovních míst, které obdržel o víkendu. Nechce se prý ale ve své složité osobní situaci spoléhat na podporu ostatních kolegů. „Engel se rozhodl, že ve vinohradské nemocnici nezůstane a odejde,“ podotkl člen předsednictva LOK Miloš Voleman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen předsednictva LOK Miloš Voleman v poledních Ozvěnách dne.

Engel také odmítá, aby jeho spor o pracovní pozici byl zneužit ke zpochybnění memoranda, které ve čtvrtek podepsal s ministrem zdravotnictví Leošem Hegrem. Engel dnes proto lékařům vzkázal,aby se stahováním výpovědí neotáleli a 1. března pokračovali na svých pracovištích.

Místopředsedkyně lékařského odborového klubu (LOK) Alena Vedralová řekla, že lékaři se stažením výpovědí počítali a nehodlají od dohody podepsané s ministrem zdravotnictví ustoupit.

„Prohlášení našeho pana předsedy bylo již avizované. Na našem rozhodnutí, abychom jakýmkoli způsobem nezrušili už podepsané memorandum, to nic nemění. My nechceme dopustit a nedopustíme, aby se plnění tohoto podepsaného memoranda narušilo. Lékaři chtějí klid ve zdravotnictví, které se zdá být tímto podepsaným memorandem nastolen,“ řekla Vedralová.

Odbory stály za Engelem

Lékařský odborový klub totiž původně právě kvůli tomu, že vinohradská nemocnice nechce přijmout zpátky iniciátora akce Děkujeme, odcházíme, vyzval ostatní lékaře k solidaritě a k pozastavení stahování výpovědí. Za LOK se postavili i další odboráři.

Podle šéfa konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila je odmítnutí Engela zaměstnavatelem vážným porušením dohody: „Já být lékaři, výpovědi zase podám, protože to je podpásovka. Jsem přesvědčen, že na hrubý pytel má přijít hrubá záplata a tahle vláda není ochotná pohnout ve svých výrazech a ve svých myšlenkách jinak než pod vysokým tlakem.“

Předseda LOK Martin Engel | Foto: Filip Jandourek

To si ale například nemyslí pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Dohoda podle něj porušena nebyla. „Dohoda odborů s ministerstvem v sobě obsahuje konstatování, že pokud jsou místa obsazena nebo není obsazení místa pro nemocnici potřebné, tak ho obsadit nemusí,“ vysvětlil Svoboda.

Praha bude také dnes rozhodovat o spuštění krizového plánu právě kvůli lékařům ve výpovědi. Magistrát počká do jedné odpoledne, kdy by mělo už být jasné, kolik lékařů výpovědi nestáhlo. Se zástupci hlavního města se sejdou ředitelé nemocnic.

Podle člena předsednictva LOK Miloše Volemana ale už začínají lékaři v Praze výpovědi stahovat. Konečný výsledek toho, kolik lékařů zůstane a kolik odejde, bude znám maximálně do několika dnů. „Magistrát může s klidným svědomím krizový plán odvolat,“ řekl Voleman.

Připustil, že někteří lékaři ale své výpovědi nestáhnou a do nemocnic se už nevrátí. Přesná čísla ale nezná. Ve vinohradské nemocnici se to ale podle něj týká celkem deseti lékařů.

Alice Kottová, Martina Spěváčková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme