Úředníci mají etický kodex. Má pomoci v boji proti korupci

Úředníci státní správy se budou muset řídit etickým kodexem. Vláda dnes schválila tato pravidla pro chování zaměstnanců veřejné správy. Kodex by měl garantovat kvalitu jejich služeb a chránit je třeba při oznámení korupce a jiného neetického chování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dávky státní sociální podpory (ilustrační foto)

Dávky státní sociální podpory (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Úředníci budou mít povinnost nahlásit svému nadřízenému, policii, státnímu zástupci nebo soudu podezření o korupčním jednání. Kodex má garantovat kvalitu služeb úředníků a chránit je při oznámení korupce nebo neetického chování. To například znamená, že by za takové oznámení státní zaměstnanec neměl dostat výpověď.

„Není to jen o boji proti korupci, ale o tom, jak se obecně úředník má chovat vůči občanovi, jaká má dodržovat pravidla, jaké má hledat vhodné řešení, při řešení problémů, které ze zákona musí řešit, a tak dále,“ dodává ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Řada bodů je sice zakotvena v zákonech, etický kodex přesto podle něj má smysl a může vést ke zkvalitnění práce úředníka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výkonný ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka ve Světě o jedné

Ministr obrany Alexandr Vondra z ODS přijetí kodexu přivítal: „Je to standardní nástroj v západních demokraciích a jsem velmi rád, že ho máme.“

Etický kodex úředníka státní správy je součástí protikorupční strategie současné koaliční vlády. Kritici kodexu vyčítají, že bude jen těžko vymahatelný. Chybí totiž zákon nebo nějaké závazné nařízení. Ministr Pospíšil ale upozorňuje, že porušení pravidel uvedených v kodexu může být posuzováno jako porušení zákoníku práce, respektive pracovního řádu.

Otázka vymahatelnosti

I ministr dopravy Pavel Dobeš přitom připouští, že budou muset následovat další opatření: „Samotná vymahatelnost toho se ukáže až v průběhu času, to nemůže zůstat jenom u tohoto etického kodexu a u tohoto dokumentu, ale musí to být doplněno o řadu dalších bodů, které budou i třeba legislativní povahy, ať už je to zákon o úřednících nebo další body, které v protikorupční strategii jsou, protože bez toho by to bylo rozhodnutí opravdu jenom poloviční.“

Výkonný ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka navíc poukazuje na to, že často dochází k tomu, že oznamovateli korupce nakonec práci znepříjemní tak, že z ní radši sám odejde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Zbyněk Zykmund nahlédl do nového etického kodexu úředníků

Kodex nicméně Ondráčka vnímá jako pozitivní krok: „Etický kodex je dobrý signál od vlády, že se tomuto problému hodlá věnovat, ale kodexem to vyřešit nejde. Musíme zajistit přímou právní ochranu pro oznamovatele korupce.“

Etický kodex úředníků a zaměstnanců veřejné správy má sedm stránek a skládá se ze 14 článků. Obsahuje spíš vágní formulace typu „Úředník a zaměstnanec veřejné správy vykonává veřejnou správu na vysoké odborné úrovni, kterou si prohlubuje průběžným studiem“.

Úředníci neponesou odpovědnost za svá pochybení, rozhodli poslanci

Číst článek

Podle kodexu by úředník měl být zdvořilý, vstřícný a také třeba slušně oblečený. Úředníci nebudou smět podle kodexu v souvislosti se svým rozhodováním přijímat ani požadovat dary nebo jiné výhody.

Jeden etický kodex už přijala vláda v roce 2001, tento z dílny ministerstva vnitra je ale podrobnější a konkrétnější. Dokument formálně zavazuje ostatní orgány veřejné správy, aby zpracovaly a publikovaly vlastní etický kodex. Pro krajské a místní samosprávy má mít doporučující charakter.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a Radim Bureš z české pobočky Transparency International mluvili o novém etickém kodexu pro úředníky

„Bude nyní záležet na vedoucích úřadů, jak tato pravidla přetransformují do svých pracovních řádů. Protože sám o sobě předpis, který dneska byl přijat, je obecný. A je to věc, kterou státní úřady musí přenést do svých pracovních řádů a úřady samosprávy, tam je to na dobrovolné bázi,“ potvrzuje ministr Pospíšil s tím, že do budoucna by měl být kodex závazný i pro územní samosprávu.

Projektový manažer z české pobočky Transparency International Radim Bureš si myslí, že je přijatý etický kodex lépe formulován než kodex předchozí. Chválí také, že byly zapracovány některé připomínky organizace, například v otázce mlčenlivosti nebo otázce oznamování korupce.

Zákon o úřednících

Záleží prý ale, jak budou pravidla převedena do interních norem a zda budou chtít jednotliví vedoucí pracovníci s kodexem pracovat. „Takže tady jde o to vytvořit ať už vzdělávací systém, systém hodnocení pracovníků, kde by se nutně mělo mluvit o tom etickém kodexu. To znamená, jestli úřady budou připraveny s etickým kodexem průběžně pracovat a skutečně ho využívat k tomu, k čemu je určen,“ vysvětluje Bureš.

Dodává ovšem, že primárně by měl být přijat zákon o úřednících, zatímco etický kodex by jen rozvíjel a popisoval body, které není možné do zákona dát. Ministr Pospíšil je přesvědčen, že návrh zákona bude připraven ještě do konce roku.

„Tento etický kodex v zásadě navazuje nebo stojí vedle zákona o úřednících, nicméně na druhou stranu, i kdyby tento zákon nebyl přijat, byť já podporuji jeho přijetí, tak takovýto kodex může existovat sám o sobě, protože on je také navázán na zákoník práce a jiné pracovně-právní předpisy,“ zdůrazňuje.

Účinnost zákona o službě státních zaměstnanců byla už pětkrát odložena a teď se vláda snaží o další, tentokrát tříletý odklad. „Zákon by v každém případě zasáhl do současných pravomocí jednotlivých ministrů a vedoucích dalších úřadů státní správy a myslím si, že z toho existuje určitá obava, že vnesení určitého řádu a omezení té značně velké libovůle, kterou páni ministři a paní ministryně v současné době mají, se někomu nemusí líbit,“ uvažuje Bureš.

Zbyněk Zykmund, Veronika Sedláčková, Kristina Winklerová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme