Ústup od školného nepomohl. Studenti budou dál protestovat

Týden protestů proti reformě univerzit pokračuje. Studenti otevřou školy veřejnosti a na některých budou i přespávat. Ministr školství Josef Dobeš sice studentům ustoupil, když včera zrušil zavedení školného. Navrhne, aby platili jen za překročení běžné délky studia. To je ale podle vysokoškoláků jen drobná úprava. Víc jim vadí zamýšlené užší propojení škol s politikou a byznysem, které považují za omezení akademických svobod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K týdnu neklidu se připojili i studenti univerzity v Hradci Králové

K týdnu neklidu se připojili i studenti univerzity v Hradci Králové | Zdroj: ČTK

Podle místopředsedy studentské komory Rady vysokých škol Michala Melichárka může akademické svobody ohrozit vznik správní rady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé byli náměstek ministra pro výzkum a vysoké školství Ivan Wilhelm a Miroslav Jašůrek ze Studentské komory rady vysokých škol

„Bude složená i ze soukromých podnikatelů, ale i osob v soukromém sektoru a politiků. Tudíž lidí, kteří třeba se školou vůbec nemají žádný vztah, žádné spojení. Budou moci rozhodovat o rozpočtu, o volbě rektora, o vstupu do právnických osob a budou vstup do právnických osob ručit majetkem školy,“ popsal Melichárek.

Podle ministra školství je ale reforma univerzit nutná.

„Každý, kdo se o to zajímá, by měl mít detailní znalost obou zákonů, původního a současného, a to si troufám říct, že málokdo ze studentů má," říká Dobeš a pokračuje:

"Připravuje to rada pro reformu v čele s profesorem Haňkou z Cambridge, tak jestli si řekneme, že profesor na Cambridge podle rakouského modelu omezuje naši úžasnou autonomii a svobodu, tak je to velmi úsměvné. Naopak, náš systém je nereformovaný, pokulhává za Evropou, a my tam přinášíme prvky, které jsou v moderní Evropě,“ prohlásil Dobeš.

Místo školného by platili jen ti studenti, kteří navštěvují více škol najednou nebo překročili běžnou dobu studia.

Studentům vadí hlavně školné a omezení akademických svobod

Číst článek

Dnes za studium na další škole platí 2500 korun, nově by to bylo pro delší studium nebo studium na více školách 26 tisíc korun ročně, kolik dostává škola od státu.

„Já vůbec nevím, co je záměrem takové změny, co si od toho vláda slibuje. Počet lidí, kteří studují dvě nebo více škol, je velice malý,“ říká Miroslav Jašůrek ze Studentské komory rady vysokých škol.

Podle náměstka ministra pro výzkum a vysoké školství Ivana Wilhelma se dlouho mluví o hlavních problémech vysokých škol, které se chronicky opakují a táhnou se delší dobu.

Protestní pochod tisíců studentů v Brně může komplikovat dopravu

Číst článek

„Je to pomoc řešit tyto problémy efektivním způsobem,“ říká Wilhelm.

Předsedovi klubu TOP 09 Petru Gazdíkovi vadí, že ústupek od školného je ústupkem z koaliční smlouvy, že resort ustoupil studentům, kteří můžou získat dojem, že trochu zahrozí a prosadí své požadavky.

„Ministr si je vědom toho, že je to ústupek od programového prohlášení vlády, ale vzhledem k současné situaci, ve které se nalézáme, která není jen otázkou toho, že je týden nepokoje na vysokých školách, ale je součástí toho, jak se změnila ekonomická situace země od té doby, kdy byl sepsán a podepsán vládní program,“ tlumočí včerejší slova ministra Dobeše Ivan Wilhelm.

Reformě univerzit patří i speciál s Martinem Veselovským dnes po 17. hodině. Radiožurnál ho vysílá živě z auly Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Klára Bílá, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme