V Česku se znovu protestovalo proti dohodě ACTA

Lidé v Česku i dnes vyjádřili nelibost s připojením země k mezinárodní smlouvě proti šíření nelegálních kopií ACTA. Demonstrující se sešli například v Plzni, Liberci, Ostravě nebo Brně. V jihomoravské metropoli dorazilo na náměstí Svobody více než 500 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stovky lidí demonstrovaly v Brně proti smlouvě ACTA

Stovky lidí demonstrovaly v Brně proti smlouvě ACTA | Zdroj: ČTK

V Ostravě se sešlo zhruba 200 protestujících. Jeden z ostravských pořadatelů protestu ocenil postoj Polska, které ratifikaci smlouvy zastavilo.

„Je to první vlaštovka, takže v tuto chvíli je potřeba přinutit české politiky, aby to zastavili. Potom samozřejmě je otázka, aby se chytily i ostatní země a pozastavila se ratifikace," řekl Lukáš Černohorský a dodal:

„Dohoda je v podstatě tak ležérně napsaná, že si ji každý může vyložit, jak chce. Z naší strany je to jiné, druhá strana zase samozřejmě říká svojí věc, a ani experti nejsou schopni říct, co je tam vlastně napsáno. Proto je to opravdu nesmysl.“

Polská vláda zmrazila ratifikaci smlouvy ACTA

Číst článek

V Brně řečníci během akce zdůrazňovali význam svobodného internetu. Zazněly i výroky o tom, že kopie není krádež.

Cílem dohody ACTA, ke které už připojilo 22 zemí Evropské unie včetně Česka, je boj proti šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu.

Vedle filmových a hudebních děl se týká i léků, značkových oděvů nebo spotřební elektroniky.

Andrea Brtníková, Jakub Šídlo, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme