V Česku vznikne kariérní řád učitele. Na doporučení expertů OECD

Čeští učitelé budou mít svůj kariérní řád. Ministerstvo školství na doporučení školských expertů OECD sestavilo řešitelský tým, který pracuje na standardech práce pedagoga. Hotový bude do tří let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitelé z jihlavské Základní školy Jungmannova dnes stávkovali. Až do devíti hodin zůstaly proto třídy prázdné.

Učitelé z jihlavské Základní školy Jungmannova dnes stávkovali. Až do devíti hodin zůstaly proto třídy prázdné. | Foto: Lucie Maxová

Učitelé se nebudou muset podle kariérního řádu řídit, bude to dobrovolné. Pedagogové ale budou mít díky tomu možnost jistého postupu, když splní určité standardy.

Zpráva expertů OECD, kteří dění na českých školách pozorovali loni na jaře, také upozorňuje na to, že vzdělávací systém v Česku vyřazuje znevýhodněné školáky ze škol.

Kritizují i plošné testování absolventů v rámci státních maturit nebo v 5. a 9. třídách základních škol. Podle zprávy nemůže kvalitě významně prospět, navíc není dobře připraveno.

Podle prvního náměstka ministra školství Ladislava Němce se varování expertů týká let 2010 a 2011. Mezi tím už podle něj úřad přijal některá opatření, vyřazování znevýhodněných žáků z běžných škol je teď upraveno novými vyhláškami.

Co se týká využití výsledků státních maturit a celoplošných testů, ministerstvo podle nich nebude sestavovat žebříčky škol, jak varují odborníci z OECD.

„Před spuštěním maturitních zkoušek také byly obavy, že se budou sestavovat žebříčky škol, a nestalo se tak. Ani ministerstvo žebříčky nemá, my je nepotřebujeme. My potřebujeme dát zpětnou vazbu jednotlivým školám a učitelům,“ uvedl Němec.

Klára Bílá, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme