V Královéhradeckém kraji jsou stovky domácností bez elektřiny

Noční bouře lámala stromy prakticky na celém území České republiky. Popadané kmeny a větve zablokovaly desítky silnic. Za další potíže v dopravě můžou i prudké lijáky, které zaplavovaly cesty. Na východě a severu Čech bouře poškodila čtyři železniční tratě. Došlo také k desítkám poruch na vedení vysokého napětí a stovky domácností jsou stále bez proudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kalamita po bouři v Městských lesích Hradec Králové

Kalamita po bouři v Městských lesích Hradec Králové | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Vážná je situace hlavně v Královéhradeckém kraji. Energetici vyjížděli ke stovkám poruch na stožárech vysokého i nízkého napětí. Lidé v nejpostiženějších oblastech zůstanou bez proudu zřejmě až do zítra.

K nejpostiženějším oblastem patří Hradec Králové a okolí. Dále Rychnovsko, Semilsko, Jičínsko, Novobydžovsko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Svinarech natáčí reportér ČRo Martin Pařízek

„Těch oblastí je velmi mnoho. My samozřejmě od noci na odstraňování poruch pracujeme, ale ta situace je velmi složitá. Terén je těžký a podmáčený. Naše těžká technika se obtížně dostává k poruchám, které jsou mezi vzrostlými stromy, protože hodně poruch je způsobeno právě vzrostlými stromy a větvemi, které popadaly do vedení,“ potvrzuje Šárka Beránková ze společnosti ČEZ.

V Bělči nad Orlicí nedaleko Hradce Hrálové se hasiči snaží prořezat zátaras, který vytvořily stromy na silnici vedoucí směrem do Svinar. Podle odhadů jich může být až 300. Blízká chatová oblast je poškozená právě popadanými stromy, které navíc poničily automobily.

Hasičům se podle reportéra Českého rozhlasu Martina Pařízka podařilo vyčistit 70metrový úsek silnice. Poté následuje zhruba půlkilometrový volný úsek a pak zase další zátaras. Prořezávání by mělo hasičům zabrat celé dopoledne, možná i odpoledne.

Do postižených míst se začali vracet i chataři, kteří museli osadu v noci opustit. Podle jedné z chatařek Zory Klazarové tam takovou bouřku málokdo pamatuje:

„Hrozný vichr, pak začaly padat kroupy a do toho jsem u sousedů viděla, že začaly padat stromy. Ta jedna bříza se nám vyvrátila, co jsme měli těsně u chaty a trošku nám hnula částí chaty. My se momentálně od chaty nikam nedostaneme. Jsme tu uvěznění.“

Lidé na Frýdlantsku odstraňují následky noční bleskové povodně

Číst článek

Podle královéhradeckých lesníků jsou škody v řádu tisíců kubíků dřeva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Martin Pařízek zjišťoval aktuální situaci v Královéhradeckém kraji

Meteorologové vydali další varování před bouřkami, přívalovými lijáky, kroupami a silným větrem. Bouřky by měly zasáhnout odpoledne a večer většinu českého území, na Moravě a ve Slezsku tak velké nebezpečí nehrozí.

Po intenzivních srážkách mohou rychle stoupat hladiny už tak dost nasycených místních toků a ohrožovat okolí bleskovými povodněmi. Ty hrozí hlavně v horských oblastech severních a severovýchodních Čech.

Na Moravě a ve Slezsku naopak platí varování před požáry, a to kvůli vysokým teplotám, které dosáhnou až 36 stupňů Celsia.

Večerní bouřka po sobě zanechala spadané stromy a domácnosti bez proudu

Číst článek

Ota Nehasil, Michaela Vydrová, Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme