Vláda krizový stav kvůli lékařům nevyhlásí, rozhodnou kraje

Bezpečnostní rada státu nenavrhne vládě vyhlásit krizový stav kvůli odcházejícím lékařům. V každém kraji je totiž situace jiná. Členové rady zdůraznili, že všechna chystaná opatření jsou preventivní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas a ministr zdravotnictví Leoš Heger po zasedání Bezpečnostní rady státu

Premiér Petr Nečas a ministr zdravotnictví Leoš Heger po zasedání Bezpečnostní rady státu | Zdroj: ČTK

„Potvrdilo se, že to není na vyhlášení krizového stavu pro celou republiku. Dramatičtější situace je jen ve dvou nebo třech krajích. Případný stav nebezpečí by vyhlašovali hejtmani,“ řekl člen Bezpečnostní rady státu a ministr vnitra Radek John. Jeho ministerstvo by v takovém případě mělo podle něj koordinační roli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen Bezpečnostní rady státu a ministr vnitra Radek John

„Sezveme ředitele krajských úřadů a tajemníky bezpečnostních rad na společné jednání. Metodicky budeme koordinovat, jak by to vypadalo. Je to ale věc hejtmanů,“ zdůraznil John.

Podle ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové Romana Prymuly je rozhodnutí rady adekvátní situaci. „My jsme měli jednání krizového štábu a dohodli jsme se na obdobném řešení,“ řekl Prymula a dodal, že věří v konečnou dohodu s lékaři.

„Byl bych rád, kdyby k dohodě došlo už dnes nebo maximálně do středy. My už teď musíme brzdit provoz a shodli jsme se na tom, že pokud by k dohodě nedošlo, je nejméně bolestivé řešení vyhlášení stavu nebezpečí. Jsme jedním z krajů, které by se zřejmě touto cestou vydaly,“ potvrdil ředitel nemocnice v Hradci Králové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Roman Prymula

Z rozpočtu ani korunu

Také ministr Heger by dal přednost dohodě s lékaři, stejně jako premiér Petr Nečas. Ten ale po jednání členů bezpečnostní rady státu potvrdil, že vláda už dál ustupovat nebude.

„Vláda skutečně za žádnou cenu neustoupí od toho, že ze státního rozpočtu nepřijde do zdravotnictví ani koruna navíc. Přes to prostě nejede vlak,“ prohlásil Nečas.

Ministrem Hegerem navrhované zvýšení tarifů o pět až osm tisíc korun je podle odborářů výrazně nižší než jejich původní požadavky. Ty počítají se zvýšením platů o 8 až 12 tisíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident České lékařské komory Milan Kubek

Všechno teď závisí na odpoledním jednání ministra Hegera s Lékařským odborovým klubem a Českou lékařskou komorou. Mají podepsat dohodu, která by odcházející lékaře mohla v nemocnicích udržet.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka se nemůže spor zužovat jen na peníze. „Dohoda musí být na papíře, musí být jednoznačná a její plnění musí být vymahatelné,“ řekl Kubek.

Igor Maňour, Ondřej Černý, Lenka Jansová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme