Vláda společně s kraji udělá inventuru nemocničních lůžek

O kritické situaci ve zdravotnictví jednali s premiérem Petrem Nečasem zástupci hejtmanů. Hrozí totiž, že lékaři nespokojení s platy odejdou ke konci roku z nemocnic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce | Foto: Tomáš Adamec

Hejtmani se s premiérem dohodli na inventuře lůžek v nemocnicích. A může to skončit tak, že se budou některá lůžka rušit.

Situaci by měla nejdřív posoudit pracovní skupina, která vznikne v lednu. Budou v ní jak odborníci z Asociace krajů, tak z vlády. Na rušení totiž nemohou jednostranně doplatit krajské nemocnice, ale posoudit se musí také efektivita těch fakultních, které řídí ministerstvo. Radiožurnálu to po jednání potvrdil premiér Nečas.

„Vzhledem k tomu, kdo dnes poskytuje převážnou většinu lůžkové nemocniční péče, že jsou to státní zařízení zřizovaná ministerstvem zdravotnictví a pak samozřejmě zařízení zřizovaná kraji, tak tady musí být postup, který je koordinovaný, který půjde ruku v ruce a my jsme k tomuto postupu připraveni,“ sdělil Nečas.

Peníze, které zbydou v důsledku případného zrušení části nemocničních lůžek, by pak podle předsedy Asociace krajů a jihomoravského hejtmana Michala Haška měly jít na platy zdravotníků.

Lékaři mají do března znát plán reformy

Hejtmani se také s premiérem dohodli, že lékaři budou znát konkrétní plán reformy zdravotnictví do března. To by totiž měli z nemocnic odejít doktoři, kteří už teď koncem roku dávají hromadné výpovědi.

Třeba na Vysočině by mohl jejich hromadný odchod podle hejtmana Jiřího Běhounka ohrozit dokonce akutní péči o pacienty. Některá oddělení by se v březnu musela úplně uzavřít.

„Především v nosných oborech, jako je chirurgie, anesteziologie, resuscitace a interna by došlo prakticky k zastavení činnosti. Já mám informace od ředitelů z dnešního rána, že 67 procent lékařů sympatizuje s touto aktivitou a je ochotno podat výpověď,“ uvedl hejtman Běhounek.

Lenka Jansová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme