Vláda zvýší platy lékařům. Ale až ukončí protest

Vláda vyzvala Lékařský odborový klub, aby ukončil protestní akci Děkujeme, odcházíme. Teprve pak budou ministři hlasovat o zvýšení platových tarifů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas a ministr zdravotnictví Leoš Heger po zasedání Bezpečnostní rady státu

Premiér Petr Nečas a ministr zdravotnictví Leoš Heger po zasedání Bezpečnostní rady státu | Zdroj: ČTK

Vláda je připravena schválit dohodu odborů s ministrem Leošem Hegerem příští týden.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda vlády Petr Nečas: Po ukončení protestů vlády navýší tarify

„Vláda je připravena příští týden podpořit postup pana ministra Hegera a jím dojednané záležitosti, včetně úpravy příslušných tarifů a tabulek v případě, pokud Lékařský odborový klub ukončí protest a vyzve lékaře ke stažení výpovědí,“ zdůraznil premiér Petr Nečas.

Předseda vlády také zdůraznil, že dvě miliardy korun navíc, které ministr Heger zdravotnictví slíbil, budou získány reformou a restrukturalizací zdravotnického systému. Nečas tak reagoval nejen na nynější protest nemocničních lékařů, ale i na požadavky, které formou petice v tyto dny vyslovují policejní a hasičští odboráři. Kritizují úsporná opatření v resortu vnitra,a žádají i odchod ministra vnitra a předsedy Věcí veřejných Radka Johna.

Čeká se bouřlivá diskuse odborářů

Zástupci odborů z celé republiky nyní rozhodují, zda přistoupí na dohodu, ukončí protesty a stáhnou výpovědi. Zatím nelze odhadnout, jak se místní organizace zachovají. Jak z místa jednání hlásila naše reportérka, názory jsou rozdělené zhruba napůl. Mnohé odboráře zklamalo, že vláda dnes odložila tarify na příští týden. Nejen proto bude diskuse zřejmě velmi bouřlivá.

Ministr Leoš Heger potvrdil, že pošle nemocnicím dvě miliardy korun na platy, i kdyby odboráři memorandum odmítli. Pak ale peníze nepůjdou do tarifů, tedy všem, ale do odměn, které rozdělí podle svého uvážení ředitelé lékařům a dalšímu personálu.

Pondělní dohodu ministra zdravotnictví s odbory považuje ČSSD za přijatelný kompromis. Konečnou podobu memoranda by měl podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky podepsat i premiér Petr Nečas. Sobotka potvrdil, že základní požadavky odborů vláda splnila.

V plném proudu je i příprava krizových scénářů pro případ, že lékaři naplní své odhodlání a z nemocnic odejdou.

Milan Kopp, Jana Zemanová, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme