Voda na Liberecku klesá. Povodeň se přesunula na Českolipsko

Zatímco voda v řekách na Liberecku začíná zvolna klesat, povodeň se přesouvá hlavně na Českolipsko. Evakuováno bylo na dvě stě lidí z Kunratic, Lindavy, Kněžic, Markvartic a Jablonného v Podještědí. Někteří lidé se ale bojí o svůj majetek více než o svůj život a komplikují tak práci hasičům, kteří jsou v některých případech nuceni je evakuovat násilím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaplavené ulice v Chrastavě

Zaplavené ulice v Chrastavě | Zdroj: ČTK

Zaplavený je Cvikov a opustit domovy budou zřejmě muset i lidé v nedalekých Zákupech, kde je na Svitávce stav ohrožení a město zaplavila voda. Situace je o to horší, že v celém kraji déšť neustává, i když se zmírnil. Čeká se i vzestup hladin na Semilsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povodně v severních Čechách. Téma pro meteorologa Pavla Borovičku.

Kritická situace i nadále trvá na Frýdlantsku. Rozvodněná řeka Smědá zaplavila celé centrum města místy až do výšky jednoho a půl metru. Povoděň poničila mosty, silnice, dva supermarkety a některé další budovy.

Okolní obce na řece Smědé patří k nejpostiženějším oblastem Libereckého kraje. Velká voda si tu vyžádala tři lidské životy, strhala mosty, přístupové cesty i několik domů. V noci na dnešek oblast navštívili ministři Radek John a Alexandr Vondra. Ministr vnitra Radek John si udělal o situaci na Frýdlantsku jasnou představu.

„Tak já jsem byl v Chrastavě hodně otřesen, ale tady na Frýdlandstku jsem dvojnásob, jelikož jde o chudý kraj a tisíciletá voda lidi připravila téměř o vše. Spoluobčané by měli pochopit, že nastalá situace se tady nikdy neodehrála a od toho by e měla odvíjet pomoc místním. Ti budou patrně v hluboké depresi,“ uvedl John pro Radiožurnál.

V samotném Frýdlantě i v okolních obcích bude ode dneška operovat těžká vojenská technika. Vojenský konvoj dorazil do Frýdlantského výběžku spolu s ministry Johnem a Vondrou v sobotu před půlnocí. Náčelník Generálního štábu armády ČR Vlastimil Picek prozradil, jaká technika bude v postižených oblastech operovat.

„Na místo byly povolány Tatry 810, které pomáhají především při evakuaci, převozu lidí a materiálu. Rovněž jsme ve Frýdlantu nasadili dvě obojživelná vozidla. Techniky máme spoustu, je připravená na osmou hodinu ráno a podle aktuálních požadavků ji budeme i nasazovat,“ řekl Picek Radiožurnálu.

Třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity platí aktuálně na dvanácti místech, 8 jich je na severu Čech, jedno v západních a dva nejvyšší stupně povodňové aktivity jsou v jižních Čechách.

Čtyři lidé přišli o život

O život podle informací záchranářů přišli čtyři lidé, čtyřiatřicetiletého muže v Lindavě na Českolipsku strhl proud a už se ho nepodařilo zachránit, v Raspenavě zase utonul třiaosmdesátiletý muž přímo ve svém domě. Jeden muž se utopil v Dětřichově, ale jeho tělo zatím záchranáři nenašli, dalšího mrtvého objevili v Raspenavě. Přibývá i pohřešovaných, jen na Frýdlantsku se pohřešují další tři lidé.

Pomoc už připravují i humanitární organizace, které zatím vyslaly do postižených oblastí koordinátory, kteří monitorují situaci. V Liberci už ale například humanitární organizace Adra připravuje materiál, kteří bude potřeba po opadnutí povodňové vlny.

Adra už také podle své PR manažerky Terezy Svobodové otevřela konto, na které mohou lidé posílat peníze:

„Zřídili jsme konto, které má číslo 40284028/0300. Povodňová pomoc má variabilní symbol 391. Pomáhat mohou lidé rovněž prostřednictvím DMS, a to ve tvaru DMS ADRA, kterou je třeba zaslat na číslo 87777.“

Deště se přesunou na východ

Podle meteorologů dojde v průběhu noci ke slábnutí srážek a jejich následnému přesunu směrem na severovýchod a východ ČR.

„Srážkové úhrny už nebudou tak intenzivní, nicméně stále budou dost vydatné, takže ojediněle může spadnout sedmdesáti milimetrů srážek. Není to vyloučeno zejména v první polovině noci. Ve druhé polovině noci už by měly srážky ustávat,“ upozornil meteorolog Pavel Borovička.

Během noci a rána by se situace mohla zhoršit na Českomoravské vrchovině. „Například na toku Oslava v Dolních Borech by měly srážky v průběhu noci zesilovat. Hladiny řek by tam ale neměly stoupnout tak, jako na severu Čech,“ řekl Borovička.

Lukáš Vincourek, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme