Voda zasáhla většinu Liberecka, hasiči evakuují tisíce lidí

Sever Čech devastují ničivé záplavy. Na Liberecku zemřeli tři lidé, další člověk se pohřešuje. Tisíce lidí muselo být evakuováno. Nejnověji hasiči evakuují obyvatele Kunratic u Cvikova na Českolipsku, kde hrozí protržení hráze rybníka. Ohroženi jsou i obyvatelé nedaleké Lindavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavová vlna strhla část obytného domu v Chrastavě na Liberecku

Záplavová vlna strhla část obytného domu v Chrastavě na Liberecku | Zdroj: ČTK

Stav nebezpečí platí v celém Libereckém a částečně Ústeckém kraji. Některá města na severu Čech voda úplně odřízla od světa. Ve Varnsdorfu se vylila z koryta říčka Mandava a zaplavila 20 domů, včetně školy a nemocnice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záchranné práce na Liberecku sleduje zpravodajka Radiožurnálu Lenka Šumová

Kritická situace je také v Raspenavě na Frýdlantsku, kde lidi ze střech zatopených domů transportují vrtulníky. Policie vyzvala také obyvatelé Nové Vsi u Liberce,aby opustili své domovy, hráz tamní přehrady Mlýnice začala přetékat.

Přehrada může běžně odpouštět 17 metrů krychlových vody za sekundu, dnes z ní odtékalo 40 až 50 metrů krychlových. Bezprostřední protržení hráze už ale nehrozí, evakuace Nové Vsi přesto pokračuje, protože ji ohrožuje i voda stékající z okolních svahů.

Na místě zasahuje armáda, na pomoc přijeli i hasiči z okolních regionů a Německa. V současné době je nasazeno pět vrtulníků, dva armádní a tři policejní. Vodohospodáři mluví o tisícileté vodě.

Výpadky elektřiny

Na Liberecku je zaplaveno i mnoho silnic a policie doporučuje do postižených oblastí vůbec auty nevyjíždět. Kvůli výpadkům v dodávkách elektřiny vyhlásila energetická společnost ČEZ na Liberecku a Ústecku kalamitní stav. Bez elektřiny je zhruba přes dva tisíce odběrných míst.

Pracovníci ČEZ se snaží poruchy opravovat, práci jim ale komplikuje déšť, voda i větve a stromy, které spadly na elektrické vedení. Dodávky proudu se v průběhu dne podařilo obnovit například v obcích Lázně Libverda, Srní, Provodín a Jestřebí.

Kvůli velké vodě uzavřely České dráhy hlavní vlakový tah z Prahy do Berlína. Přerušily provoz mezi stanicemi Děčín a Bad Schandau. Vlaky dálkové dopravy budou vedeny po odklonové trase.

Evakuované tábory

Přívalové deště způsobují komplikace i ve východních Čechách. V Pardubickém kraji postihly lokální záplavy hlavně Chrudimsko. Hasiči tam museli evakuovat dva dětské tábory, nikdo naštěstí není zraněn a 110 dětí už je v pořádku doma.

Na Chrudimsku zasahují hasiči | Foto: ČTK

Lokální povodeň zaplavila minimálně 15 obcí a v nich desítky domů. Hasiči pomáhají čerpat vodu a odstraňovat bahno. Silničáři také museli uzavřít silnici mezi Rabštejnskou Lhotou a Čejkovicemi.

„Voda se vylila z příkopů a v současné době už opadá. V úseku Rabštejnská Lhota – Čejkovice voda podemlela most, ten se zbortil a celý úsek je uzavřený,“ řekl dispečer krajské správy a údržby silnic Václav Ouhrabka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Iveta Záleská hovoří o aktuální situaci na Chrudimsku.mp3

Ve Slatiňanech je zatopena asi polovina obce a situace se dál zhoršuje. Hejtman Pardubického kraje tu dokonce povolil bagrem zničit silnici vedoucí ze Slatiňan do obce Vlčkov, odkud voda do města teče. Chtějí tu tak vytvořit jakési umělé koryto, které by přitékající vodu odvedlo mimo Slatiňany.

Ve vedlejších obcích lidé s hasiči plní pytle s pískem a stavějí hráze. Hladina řeky Bylanky totiž začala prudce stoupat a ohrožuje i sousední Pardubicko. Zasaženým oblastem nabídl pomoc i Českých červený kříž. Nicméně záplavy jsou v Pardubickém kraji pouze lokání, například na Svitavsku téměř nepršelo.

Zhoršit by se mohla situace také na Českomoravské vrchovině - konkrétně v Dolních Borech, kde by mohl déšť zesilovat hlavně v noci - i když ne v takové síle jako na Liberecku a východě Ústeckého kraje.

Po vytrvalém dešti se zvedají hladiny řek také v Plzeňském kraji. Nejhorší situace je na řece Úhlavě, konkrétně v Tajanově u Klatov - tam od rána platí třetí povodňový stupeň. Druhý stupeň už je také na Klabavě v Hrádku u Rokycan.

V jižních Čechách velmi rychle stoupají horní Malše a Černá. Stav ohrožení platí na Černovickém potoku v Tučapech na Táborsku. Hasiči tam čerpají vodu ze sklepů. Déšť zvedl hladiny řek i na jižní Moravě, tam ale záplavy nehrozí.

K ránu déšť zeslábne

Vydatné pršet má na severu Čech zhruba do dnešní půlnoci, ve druhé polovině noci a v neděli se posunou směrem k východu a budou slábnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Meteorolog Pavel Borovička

„Srážkové úhrny už nebudou tak intenzivní, nicméně stále budou dost vydatné, takže ojediněle může spadnout sedmdesáti milimetrů srážek. Není to vyloučeno zejména v první polovině noci. Ve druhé polovině noci už by měly srážky ustávat,“ upozornil meteorolog Pavel Borovička.

Během noci by se situace mohla zhoršit na Českomoravské vrchovině. „Například na toku Oslava v Dolních Borech by měly srážky v průběhu noci zesilovat. Hladiny řek by tam ale neměly stoupnout tak, jako na severu Čech,“ řekl Borovička.

Na Moravě, kde bude také v noci pršet, bude situace klidnější.

Igor Maňour, Lenka Šumová, Ivana Bernáthová, Michaela Vetešková, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme