Vondra vyznamená bratry Mašíny nejvyšším vojenským řádem

Vojenským speciálem odletěla česká delegace v čele s ministrem obrany Alexandrem Vondrou do Clevelandu na pohřeb Ctirada Mašína. Ten patřil ke kontroverzní pětičlenné skupině, která v 50. letech uprchla na západ.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senátor Jaromír Štětina a ministr obrany Alexandr Vondra před odletem na pohřeb Ctirada Mašína

Senátor Jaromír Štětina a ministr obrany Alexandr Vondra před odletem na pohřeb Ctirada Mašína | Zdroj: ČTK

České ministerstvo obrany na pohřeb vypravilo vojenský airbus, kromě Vondry v něm odletěli například senátor Jaromír Štětina, řada historiků nebo Mašínova neteř Sandra.

Vondra neskrýval svou hrdost na to, že bude zastupovat na smutečním rozloučení českou vládu. Oběma bratrům Mašínovým - Josefu i Ctiradovi in memoriam - udělí nejvyšší vojenský řád, vyznamenání Zlaté lípy.

Jak ministr řekl, on sám bratry Mašíny považuje za velmi odvážné lidi. „Předávám toto vyznamenání za jejich odvahu, za jejich boj za svobodu proti totalitě,“ uvedl.

Česko získá vlajku z rakve Ctirada Mašína

Ctirad Mašín, který zemřel v 81 letech v americkém státě Ohio, bude pohřben v americkém Clevelandu se všemi poctami jako válečný veterán armády Spojených států. Česká delegace si z ceremoniálu odveze americkou vlajku, ve které bude zahalena rakev.

„Podle americké vojenské tradice je rakev válečného veterána, což je případ Ctirada Mašína, pokryta americkou vlajkou, která je po skončení obřadu složena do trojúhelníku a předána rodině. Josef Mašín se rozhodl, že bezprostředně poté předá tuto vlajku zástupcům České republiky a bude vystavena ve Vojenském historickém ústavu,“ vysvětlil historik Eduard Stehlík.

Skupina bratří Mašínů se po únoru 1948 pokoušela ochromit nastupující totalitní režim sabotážemi. V roce 1953 pak bratři Mašínové spolu s Milanem Paumerem utekli na Západ. Jejich činnost proti komunistické diktatuře v Československu a útěk přes východní Německo si vyžádaly 6 mrtvých. Právě tato skutečnost českou společnost dodnes dramaticky rozděluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O promlčení trestných činů mluvil v Odpoledním Radiožurnálu Martin Drtina

Podle nedávného průzkumu jen 15 % populace považuje skupinu kolem bratří Mašínů za hrdiny.

Nad tím se před odletem do Clevelandu podivovala i neteř Ctirada Mašína, Sandra: „Ti lidé, kteří mluví o vraždách, nerozumějí situaci v 50. letech. V Česku se ve školách moc neučí o tom, jak brutální to byl režim, jako režim nacistický.“

Sandra Anna Mašínová, dcera Josefa Mašína a neteř zesnulého Ctirada | Foto: ČTK

Promlčení

Bratři Mašínové nikdy nebyli odsouzeni, jejich čin byl promlčen, protože prokurátor tehdy nevyužil institutu řízení proti uprchlému - a jakmile část skupiny utekla za hranice, v řízení nepokračoval. K promlčení došlo nečinností tehdejších justičních orgánů 20. dubna roku 1976 a jejich stíhání zastavil v létě roku 1995 vyšetřovatel Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu.

Spekuluje se i tom, že pokud by si bratři Mašínové vyslechli odsuzující rozsudek, sice by je mohl dnes ministr obrany ocenit vojenským řádem, ale sám by se tím vystavil trestnímu stíhání za schvalování trestného činu.

V trestním zákoníku je jasně zakotveno, že ten, kdo pachatele odmění za jeho trestný čin, sám může být potrestán až ročním vězením. Tím ale, že Mašínové v souvislosti se svým útěkem ze země nikdy odsouzeni nebyli, a hledí se na ně proto, jako by nic nespáchali, v duchu presumpce neviny, nehrozí ani tato eventualita.

Milan Kopp, Martin Drtina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme