VV předložily svůj návrh reformy důchodů

Se svou představou důchodové reformu přišli na dnešní poradu ekonomických ministrů zástupci Věcí veřejných. Prosazují vytvoření mezigeneračního fondu. Měla by tak vzniknout finanční rezerva, do které má stát sáhnout, pokud se demografická křivka příliš vychýlí a na důchody nebude dost peněz. A nárok na prostředky z tohoto fondu by měli mít také rodiče s dětmi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři (ilustrační foto)

Senioři (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Jak v Ozvěnách dne Radiožurnálu řekl poslanec za Věci veřejné a jeden z autorů návrhu reformy Radim Vysloužil, mezigenerační fond by měl být pružným prvkem v důchodovém systému, který by zajistil stabilitu v dobách s nepříznivým demografickým vývojem.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ozvěnách dne o tématu diskutovali poslanec VV Radim Vysloužil a ministr Jaromír Drábek

„To jest v dobách, kdy je nižší počet lidí, kteří jsou v produktivním věku, a zvýší se počet lidí, kteří jsou ve věku důchodovém. Tento fond plní jak funkci reprodukční, tak zásluhovosti i solidarity. Jedná se o to, že lidé, kteří pracují, odvádějí prostředky do tohoto fondu, a v případě narození dítěte dostávají zpět prostředky z tohoto fondu vyplacené.“

Současně by lidé odváděli, stejně jako dosud, peníze i do průběžného důchodového systému. Jak vysokou částku by navíc odváděli do mezigeneračního fondu, by podle Vysloužila záleželo na aktuálním demografickém vývoji a jeho predikci do budoucna.

Drábek: Nesystémové a nestandardní

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) takovému fondu nakloněn není, podle něj je nesystémový a nestandardní a v současné podobě neakceptovatelný. I když souhlasí s tím, že důchodová reforma musí zohlednit to, zda lidé investují prostředky do výchovy svých dětí.

„Já se nebráním diskusi o nástrojích na podporu prorodinné politiky, nicméně to musejí být návrhy, které jsou realistické a které jsou opřeny o nějaké jasné vypočítatelné a měřitelné argumenty,“ řekl ministr Drábek v Ozvěnách dne.

Trestání bezdětných?

Podle názoru některých kritiků by mezigenerační fond ‚trestal‘ či znevýhodňoval bezdětné lidi, kteří by do něj odváděli více. K tomu poslanec Vysloužil podotýká:

„My řešíme to, že když rodina má dítě, jsou s tím spojené nějaké náklady. Počítá se, že tyto náklady přesahují 2 miliony korun, než dítě dosáhne věku 18 let. Tudíž člověk, který je bezdětný, nemá tyto náklady a může si část ze svých prostředků odkládat na důchod.“

„A hlavně, rodiče, kteří mají děti, vytvářejí vlastně další poplatníky do systému. A my musíme tyto lidi odměnit, nesmíme je znevýhodňovat. Protože v současné době jsou spíše znevýhodňováni,“ dodal poslanec Vysloužil.

mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme