Výdaje domácností letos výrazně stoupnou

Zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty z 10 na 14 % způsobí zdražení potravin, léků, sociálních a zdravotních služeb, městské hromadné dopravy, vstupenek na kulturu a sport, knih, novin, vody nebo tepla. Výdaje domácností tak stoupnou o stovky korun měsíčně, podle některých propočtů se průměrné náklady domácností v Česku letos zvýší přibližně o 550 korun měsíčně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kulturně - obchodní centrum Fórum v Ústí nad Labem

Kulturně - obchodní centrum Fórum v Ústí nad Labem | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

Zásadní změny čekají lidi, kteří pobírají sociální dávky. Výplata se přesouvá z radnic na úřady práce. Další dopady sociální reformy lidé pocítí až v průběhu roku nebo i později.

Nezaměstnaní například budou muset po dvou měsících v případě nutnosti vypomáhat třeba s úklidem chodníků, v nemocnicích nebo neziskových organizacích. Kdo opustí místo zprostředkované úřadem práce nebo nepošle děti do školy, může o dávky přijít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé byl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Naopak zlevnit by dál mohly byty a rodiny si budou moci odpočíst větší daňové slevy na dítě.

Zaměstnavatelé získají větší moc nad svými pracovníky: budou moci vyhodit člověka, který nebude v době nemocenské doma, řetězit smlouvy na dobu určitou až na devět let a určovat odstupné podle odpracovaných let.

Zvyšují se také pokuty za práci načerno. Podle nových pravidel budou mít lidé větší volnost v tom, jak některé příspěvky od státu využijí. Na rekvalifikace bude vyčleněná pevná částka a je na každém, jestli si ji vyčerpá na víc levnějších kursů nebo míň dražších. A rodiče malých dětí si můžou měnit výši rodičovského příspěvku a délku jeho pobírání až do vyčerpání celkové částky 220 tisíc korun.

„My chceme především šetřit na provozních nákladech. To je jasně patrné z toho, že jednotlivé agendy, které byly provozovány na třech různých typech pracovišť – obecných úřadů, úřadů práce, tak sjednocujeme do jediného. Agendy elektronizujeme. A měli bychom dosáhnout výrazných úspor,“ říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Úspory podle něj vytváří prostor pro pozitivní změny jako je rozvolnění čerpání rodičovského příspěvku. Každý rodič si bude sám určovat výši rodičovského příspěvku, pokud splní předepsané podmínky.

ČTĚTE TAKÉ: Rok 2012 přináší do života Čechů poměrně hodně změn

„Také zlepšujeme a zjednodušujeme výplatu pomoci osobám se zdravotním postižením. Takže na jedné straně úspora provozních nákladů tak, abychom na druhé straně mohli zlepšovat klientský přístup,“ říká Drábek.

Uznává, že změny, které proběhly, zejména na úřadu práce, byly velmi rychlé:

„Já musím velmi ocenit práci, kterou odvedli lidé zejména na úřadech práce, i to, jakým způsobem se zaučovali a zaškolovali lidé, kteří přecházejí z obecných úřadů. Já věřím, že celou agendu zvládneme samozřejmě s vysokým úsilím, ale tak, abychom uspořili provozní prostředky státu a jednak připravili mnohem lepší komfort našim občanům.“

Změny, které začínají platit od nového roku nazývá ministerstvo práce a sociálních věcí první etapou sociální reformy.

„Letos se chceme zaměřit především na oblast sociálně-právní ochrany dětí, pěstounské péče, ústavní výchovy. Tam je potřeba udělat velmi rychlé kroky. A samozřejmě budeme také vyhodnocovat to, jakým způsobem byla naplněna první část sociální reformy a chceme pokračovat ve sdružování dávek a ve zvyšování efektivity celého systému,“ dodává ministr Drábek.

Michaela Vydrová, Tomáš Poláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme