Vyhláška ministerstva zdravotnictví vychází vstříc mladým lékařům

Už od ledna zjednoduší nová vyhláška ministerstva zdravotnictví vzdělávání mladých lékařů. Obsahuje změny, které lékaři požadovali vedle zvýšení platů. Rozšiřuje základní vzdělávací kmeny z deseti na šestnáct a také omezuje často nevýhodné smlouvy, které vázaly lékaře dalších pět let v nemocnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři

Lékaři | Foto: Fotobanka stock.xchng

Například budoucí očaři nebudou muset po fakultě dva roky pracovat mimo svůj obor jako teď, ale budou mít svůj vlastní kmen.

„Počet kmenů jsme rozšířili, takže dnes jich je šestnáct. Jsou přesně tak, jak si přála odborná veřejnost. Své kmeny nemají vysoce specializované obory, což je například kardiologie. Ale je internistický kmen,“ říká ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr Heger, náměstek Vavroušek a předseda LOK Engel k novele ministerstva zdravotnictví

Nová vyhláška také upravuje rozsah takzvaného „kolečka“ v rámci kmene z dvanácti na šest měsíců. „Z toho dva měsíce je chirurgie, dva měsíce vnitřní lékařství, dva měsíce anestezie a intenzivní medicína,“ vysvětluje náměstek ministra zdravotnictví Vítězslav Vavroušek.

Podle předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela je snížení na šest měsíců správné, ale chybí vyřešení přechodného období pro ty, kteří začali podle starého systému.

Lenka Jansová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme