Vyjednávání souhlasu obou rodičů s ošetřením dítěte zřejmě brzy skončí

Vláda dnes zřejmě zruší souhlas obou rodičů s léčbou dítěte. Novelu předložila skupina poslanců v čele s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem, který přiznal, že požadavek na souhlas obou rodičů přinesl problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékařské vyšetření

Lékařské vyšetření | Foto: Tomáš Adamec

Jeden z problémů popisuje právnička Jolana Těšinová, která se zabývá zdravotnictvím:

„Dívka mezi 16. a 18. rokem může požádat o umělé přerušení těhotenství sama. Nepotřebuje k tomu souhlas rodičů, to právo jí dává zákon. Ale bude žádat o antikoncepci a k souhlasu potřebuje přijít za ruku s maminkou a tatínkem.“

Souhlas obou rodičů je od 1. dubna potřeba u zákroků, které by mohly dlouhodobě negativně ovlivnit zdravotní stav dítěte, a to není podle jihlavské lékařky Ivany Svítilové vyloučeno ani u očkování. Sehnat oba rodiče bývá ale problém.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory na souhlas obou rodičů zachytila v Jihlavě Lucie Maxová

„Zatím postupujeme třeba tak, že maminka tatínkovi zavolá a on přijede nebo od nás dostane papír, dítě už naočkujeme s tím, že druhý den maminka doveze souhlas tatínka,“ vysvětluje.

Mladý tatínek Tomáš Novotný z Jihlavy takový postup považuje za zbytečný. „Rodiče to hlavně obtěžuje, oni nemají čas jezdit s dítětem k doktorovi oba dva.“

Podle Svítilové novinka přinesla pouze více papírování: „Díky těm všem dokumentům, které teď musíme po rodičích vyžadovat, se prodlužuje doba vyšetření. Nám to přineslo zbytečnou administrativu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Pavel Neugebauer v Ranním interview Radiožurnálu

Že zákon přinesl v praxi značné komplikace, potvrzuje i předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Pavel Neugebauer.

„Problém spočívá v tom, že dneska máte kolem 50 procent rozvedených manželství a často je dítě nástrojem vyřizování účtů mezi rodiči. Takže pokud zákon ukládá získat souhlas obou rodičů, pro některé partnerské strany to může být důvod řešit konflikt,“ podotkl.

Na změnu se těší i sedmatřicetiletá Klára z Chlumce nad Cidlinou. Otec jejího třináctiletého syna prý dluží na alimentech desetitisíce korun a kontaktu s ním se vyhýbá od narození. Podle Kláry tedy není možné jeho souhlas s každým lékařským zákrokem shánět.

„Už dva roky ho marně sháním kvůli alimentům. Na adrese není, na kontakty neodpovídá a ani soud mi ho pomalu nemohl najít. Už proto mi to hodně vadí,“ vysvětluje.

Podle poslaneckého návrhu nově postačí, když s léčbou bude souhlasit samo dítě. Lékař ale bude muset rozhodnout, že je takový postup přiměřený s ohledem na rozumovou vyspělost pacienta. Pokud tomu tak nebude, bude nutný souhlas rodiče, který k němu bude moci zmocnit prarodiče nebo chůvu.

O novele rozhodne parlament. Předkladatelé chtějí, aby ji poslanci schválili zrychleně už v prvním čtení.

Lenka Jansová, Lucie Maňourová, Lucie Maxová, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme