Začaly komunální a senátní volby. Velká účast se nečeká

Přesně ve dvě hodiny odpoledne se otevřely volební místnosti a začaly komunální a senátní volby. Přestože se nečeká velká voličská účast, slibují tyto volby drama, které může zasáhnout i politiku celostátní, leckdy rozhodnout o bytí či nebytí strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Poslanecké sněmovny, 28. května 2010 (Brno)

Volby do Poslanecké sněmovny, 28. května 2010 (Brno) | Foto: Tomáš Adamec

Zvlášť se jedná právě o začínající volby do obecních zastupitelstev, i když souběžný senátní rozstřel má také velký potenciál souboje o pozice, peníze i funkci prezidenta. Zajímavé je, že jako velcí soupeři proti sobě stojí i všechny tři strany vládní koalice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vnitropolitický zpravodaj Českého rozhlasu Petr Nováček ve Světě o jedné.

Nicméně pokud to se zájmem voličů bude vypadat podobně jako v předchozích volbách, přijde hlasovat jen každý třetí.

„Podstatnou část voličů, vždycky tvoří občané velkých měst, myslím, co se týče počtu lidí, protože v nich zkrátka žije hodně lidí. Ale ve velkých městech se volí podle politických stran. Zatímco na venkově, kde je osídlení řidší, si lidé vybírají z jednotlivých kandidátů,“ poznamenal vnitropolitický zpravodaj Českého rozhlasu Petr Nováček.

Často to podle něj bývá tak, že v menších sídlech bývá účast vysoká. „Protože sousedi se znají a volit jdou,“ podotkl. Větším problémem je ale věkové složení voličů. Volit totiž chodí spíše starší lidé. „Nejmladší statistická skupina od osmnácti do devětadvaceti chodí k volbám velmi málo,“ řekl Nováček.

Nalákat mladé voliče by se podle něj dalo tím způsobem, že by se umožnilo hlasovat prostřednictvím internetu. „Ten je doménou mladých. Svého času se o tom uvažovalo. Jsou země, kde to už takto funguje. Například v Pobaltí,“ dodal komentátor Českého rozhlasu.

Jak a do kolika se bude volit

V obou těchto volbách mají lidé možnost vybírat dnes až do desáté hodiny večer a zítra od osmé hodiny ranní do druhé hodiny odpolední. Nesmí jim chybět občanský průkaz nebo cestovní pas. Tam, kde se volí i do senátu, lidé lístek se jménem vybraného kandidáta ve žluté obálce hodí do urny.

Obálky, které dostanou od volební komise, nesmí voliči zaměnit, jinak bude jejich hlas neplatný. V komunálních volbách mohou křížkováním sestavit své vlastní zastupitelstvo nebo vybrat pouze jednu stranu.

Voliči do pražského zastupitelstva se navíc letos musí připravit na jednu novinku, a to je vznik sedmi volebních obvodů. V každém z nich volí Pražané devět členů zastupitelstva.

Lucie Husárová 1, Tomáš Pavlíček, Václav Sochor, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme