Zatčení brněnští policisté si už vyslechli obvinění

Novodobý Bardychův gang - tak označují policisté skupinu zatčených současných i bývalých kriminalistů v Brně. Situace šokuje mnohé odborníky svým rozsahem i závažností. Policisté a jejich bývalí kolegové si už vyslechli obvinění. Celkem šest osob se mělo dopustit zneužití pravomoci úřední osoby, vydírání, přijetí úplatku a trestné činnosti páchané v rámci organizované skupiny. Některé případy jsou staré až deset let. Zda ještě nějací zatčení přibudou, zatím policie neřekla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlídka Policie ČR (ilustrační foto)

Hlídka Policie ČR (ilustrační foto) | Foto: Vladan Dokoupil | Zdroj: Český rozhlas

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadrželi šestici lidí z hospodářské kriminálky. Jeden z nich u policie stále pracuje, zbylí jsou dnes už bývalí důstojníci. Patří k nim někdejší rada inspekce ministra vnitra Rudolf Setvák. Dále to jsou bývalí detektivové Miloš Almásy a Eduard Slanina nebo šéf jihomoravské kriminální policie Michal Tofl. Ten zemřel loni rukou nájemného vraha. Jména odhalila Mladá Fronta Dnes. Dnes musí policie rozhodnout o vzetí zadržených do vazby. Jednoho už propustila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ zatýkaných policistů sleduje reporétka ČRo Zuzana Kopuletá.mp3

Po Michalu Toflovi dokonce policie pojmenovala skupinu jako Toflův gang. Tofl byl po odchodu od policie spolupracovníkem Ilony Strmiskové, odsouzené správkyně konkurzní podstaty zkrachovalé Zbrojovky. Strmisková pyká za prodej zbraní pod cenou a je jedním ze svědků policie v nové kauze. A podle České televize jsou i další svědci z řad lidí za mřížemi.

Policisté měli například brát peníze za to, že některé kauzy ‚zametli pod stůl‘. Zřejmě také vydírali podnikatele pod hrozbou jejich stíhání.

Vzhledem k informačnímu embargu není možné zjistit, zda počet zadržených je konečný. Nicméně výslechy a další kroky policie pokračují. Podle dostupných údajů se kriminalisté zajímají i o civilní osoby.

Akce potrvá do pátku, kdy podá policie přesné a shrnující informace.

Zuzana Kopuletá, Nikola Bojčev, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme