Zbývající lékaři v nemocnicích by neměli trestněprávní odpovědnost

Česko se chystá na krizi ve zdravotnictví kvůli odcházejícím lékařům. Na ministerstvu se sešli zdravotní radové jednotlivých regionů, aby sladili detaily krizových scénářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leoš Heger

Leoš Heger | Foto: Filip Jandourek

A to i přesto, že ministr Leoš Heger by mohl ještě dnes odpoledne podepsat s odboráři dohodu, která by mohla nespokojené lékaře v nemocnicích udržet.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším vývoji kolem hrozící krize ve zdravotnictví informovala ve Zprávách o čtvrté reportérka Lenka Jansová

Vzniká dispečink ministerstva zdravotnictví , který bude koordinovat péči v jednotlivých krajích, pokud ovšem na krizový scénář dojde a lékaři opravdu z nemocnic odejdou.

Další dispečinky a také infocentra budou fungovat v regionech a na krajských pobočkách zdravotních pojišťoven.

Právo na straně vypomáhajích lékařů

Ministerstvo dnes také upozornilo, že v případě personální krize v nemocnicích jsou zákony na straně lékařů, kteří zůstanou. Česká lékařská komora jim totiž před časem pohrozila, že se mohou snadno dostat před soud, kvůli tomu, že nebudou moci v devastovaných nemocnicích poskytnout odpovídající péči.

Podle ministra Hegera by ale v takovém případě měli plnou podporu jeho úřadu. „Ten lékař prostě musí postupovat tak, aby to odpovídalo situaci - to znamená využívat prostředky co nejracionálněji. Rozlišovat mezi lidmi například zraněnými, věnovat se více ohroženým. Pokud by k něčemu takovému došlo, samozřejmě pro lékaře to znamená, že pracují v situaci, kterou nezpůsobili oni a podle které musí rozsah péče přizpůsobovat,“ míní ministr.

Jednání o dohodě

Heger jedná také s představiteli lékařských odborů a komory. Na programu je dohoda, kterou k podpisu připravilo ministerstva zdravotnictví a která by měla lékaře udržet v nemocnicích.

Podle dostupných informací trval spor o výši platů. Odboráři chtějí 8 až 12 tisíc na lékaře a měsíc, ministr nabízí 5až 8 tisíc korun. Celkem 2 miliardy. Ať to dopadne jakkoli, dohodu by museli schválit odboráři v regionech ve středu a zvýšení tarifů vláda – také ve středu.

Dění sledujeme.

Milan Kopp, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme