Zdravotnické odbory zvažují protesty

Někteří zdravotníci by mohli přijít až o čtyřicet procent platu - varuje Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče. A odmítá proto záměr ministerstva práce a sociálních věcí snížit o desetinu platové tarify a změnit tabulky. Zdravotnické odbory se radí, co podniknou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce | Foto: Tomáš Adamec

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče nesouhlasí se snižováním platů ve zdravotnictví a sociálních službách. Odmítá i snížení tarifů. Podle odborářů by kvalifikovaní zdravotníci odcházeli z oboru a zhoršilo by to péči o pacienty.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger ale už dřív řekl, že peníze v resortu chybí a tak ušetřit jinde než na platech bude složité:

„Jestli se výběr pojistného nezlepší, jestli se nezlepší zaměstnanost v naší zemi, tak opravdu těch 10 miliard bude chybět. Jsou to 4 procenta z rozpočtu na druhé straně a 4 procenta lze nějakým způsobem někde najít, ale e to velmi těžké.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňkovábyla hostem i Světa o osmé Rádia Česko

Jak v Ranním interview Radiožurnálu řekla místopředsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivany Břeňkové snížení tarifů by mohlo zasáhnout především zaměstnance s dlouholetou praxí.

„Zaměstnanci by měli pokles platových tarifů od 10 do 40 procent. Například zdravotní sestra, která je zařazena v desáté platové třídě, by mohla přijít v prvním stupni to znamená praxe - to znamená do jednoho roku - o 1 590 korun, ale pokud už má praxi vyšší , například 30 let, tak o 9 600 korun,“ uvedla Břeňková.

Ve Světě o osmé zas Břeňková připomněla, že snížení platů poznamená i výběr přímých nepřímých daní, zdravotního a sociálního pojištění.

Ani policejní odbory nesouhlasí

Plánované desetiprocentní snížení platů už kritizovali policejní odbory. Nelíbí se jim ani chystané úspory v provozních výdajích. Předseda Nezávislého odborového svazu policie ČR Milan Štěpánek řekl, že návrhům chybí systém.

„Musí být jasná koncepce, musí se vycházet z rozborů, které budou dlouhodobé - a ne během několika málo dnů.“

Připravované šetření ve státní správě už kritizovaly odbory státních orgánů a organizací. Jejich předsedkyně Alena Vondrová nevyloučila protesty.

Milan Kopp, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme