Život v Česku se v poledne na minutu zastaví

Česká republika úderem poledne oněmí. Minutou ticha uctí Václava Havla továrny, pošty i banky. Obchodní řetězce vyzvou zákazníky, aby na šedesát vteřin přestali nakupovat. V Olomouci a Ostravě bude přerušen chod hromadné dopravy. Pražský dopravní podnik podle své mluvčí Ilony Vysoudilové nechá rozhodnutí o zastavení autobusů a tramvají na řidičích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel

Václav Havel | Zdroj: Reuters

„A to, zda bezpečně a na vhodném místě zastaví, s ohledem na cestující, ať už v prostředku MHD nebo na zastávkách, na řidičích zůstává to rozhodnutí právě s ohledem na bezpečnost a okamžitou situaci v provozu na konkrétním místě, kterou oni umí vyhodnotit nejlépe,“ řekla Ilona Vysoudilová.

Vedení Brna kvůli pohřbu Václava Havla omezuje dnešní program tradičních Vánoc na radnici. Z pásma pohádek, vystoupení a soutěží zcela vypadl večerní ohňostroj a diskotéka. V poledne bude program na Nové radnici na Dominikánském náměstí více než na hodinu úplně přerušen.

ČTĚTE TAKÉ: Stovky lidí se v katedrále svatého Víta rozloučí s Václavem Havlem

„Do programu je vložena minuta ticha za zesnulého Václava Havla, kterou vláda České republiky stanovila na 12. hodinu. Program brněnských Vánoc na radnici bude přerušen od 11:59 do 13 hodin, to znamená na celou jednu hodinu, a to z toho důvodu, že bude v té době pohřeb Václava Havla,“ řekl Pavel Žára z brněnského magistrátu.

Utichne také tak významný provoz, jako je Jaderná elektrárny Dukovany, potvrdil mluvčí Petr Spilka.

„Vyhlásíme závodním rozhlasem ve 12 hodin minutu ticha. Samozřejmě pokud by bylo něco neodkladného a musela obsluha komunikovat, tak to má přednost, nicméně není potřeba stále mluvit. Elektrárna samozřejmě stále běží, je hlídána automatikami a já si myslím, že tou minutou ticha uctíme památku našeho bývalého prezidenta Václava Havla,“ uvedl Petr Spilka.

V celé zemi se dnes v poledne na Havlovu poctu rozezní zvony a děla na Petříně vystřelí jednadvacet salv. Unikátní obrácené zvony v Rovensku pod Troskami v Libereckém kraji budou dokonce zvonit pět minut. Zvonit bude i liberecký kostel svatého Antonína Velikého, kde se dnes uskuteční zádušní mše.

Ivana Bernáthová, Vladan Dokoupil, Michal Malý, Petr Kořínek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme