Zubaři hrozí odchodem od pojišťoven. Kvůli hrazení plomb

Pokud vláda nevyřadí plomby z úhrad zdravotního pojištění, chce část zubařů vypovědět smlouvy s pojišťovnami a vybírat od pacientů v hotovosti. Řekl to prezident České stomatologické komory Pavel Chrz. Zubařům vadí, že návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby si lidé platili amalgámové plomby sami, vypadl z reformního balíku. Ministr totiž v tomto bodu ustoupil Věcem veřejným na jednání K9.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zubní pohotovost

Zubní pohotovost | Foto: Jana Káninská

Šéf stomatologické komory se odpoledne kvůli hrazení plomb sejde s premiérem.

Jak prezident České stomatologické komory Pavel Chrz uvedl v Ozvěnách dne, ústupek ministra Hegera, je pro zubní lékaře velký zklamáním.

„Věřili jsme tomu, že K9 chce opravdu dělat reformy, které povedou k tomu, že se i ekonomicky stabilizuje české zdravotnictví. MZ má spočítáno, že v příštím roce bez ohledu na výběr pojistného bude chybět kolem 10 miliard korun,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident České stomatologické komory Pavel Chrz byl hostem Ozvěn dne.

Dodal, že pro stomatology by to znamenalo to, že by v rámci dohadovacího řízení by nebyli schopni se dohodnout se zdravotními pojišťovnami na úhradách na rok 2012.

„Protože dostávat i nadále 220 korun za ošetření jednoho zubu během jednoho roku je částka, která v žádném případě nepokrývá jejich náklady,“ uvedl.

Prezident České stomatologické komory Pavel Chrz také upozornil, že z veřejného zdravotního pojištění nelze zaplatit veškerou moderní léčbu. „Musí se hledat to, co je pro pacienta bude nejméně bolestivé a hlavně to, co je pacientem ovlivnitelné,“ dodal.

Schůzka s premiérem

O tom, jestli zůstanou běžné zubní plomby zadarmo, bude mluvit odpoledne Pavel Chrz s premiérem Petrem Nečasem. Šéf stomatologické komory Radiožurnálu řekl, že bude premiéra přesvědčovat, aby za plomby pacienti platili.

„Doufám, že panu premiérovi dokážu vysvětlit, že je situace opravdu velmi špatná a musí se řešit. A že představa, kterou jsem několikrát od lidí slyšel, že stomatologové chtějí peníze, protože nejsou schopni si se zdravotními pojišťovnami dohodnout vyšší ceny za výplně, je pitomost. My bychom byli schopni si dohodnout ledacos , jen kdyby peníze ve veřejném zdravotním pojištění byly,“ uvedl.

Renáta Prátová, Veronika Sedláčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme