Američané kritizují Rusko kvůli dodávkám zbraní Sýrii

Washington odsuzuje Rusko za dodávky zbraní Sýrii. Ruská nákladní loď dorazila do země právě ve dnech, kdy v syrské Húle zemřelo 108 civilistů. Americká velvyslankyně v OSN Susan Riceová to označila za trestuhodné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konflikt v Sýrii

Konflikt v Sýrii | Foto: Hussein Malla | Zdroj: ČTK

„Je trestuhodné, že zbraně dál proudí do rukou režimu, který nasazuje takovou smrtonosnou sílu proti vlastnímu lidu," prohlásila velvyslankyně Riceová na půdě OSN.

Technicky sice nejde o porušení mezinárodního práva, protože vůči Sýrii nebylo vyhlášené zbrojní embargo. Pro Spojené státy je to ale důvod k vážnému znepokojení.

Podle americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové Rusové ujišťují, že si občanský konflikt v Sýrii nepřejí. Jejich postoj prý ale právě takovému vývoji napomáhá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Sýrii komentoval ve Světě o desáté analytik z Asociace pro mezinárodní otázky Jan Kužvart

Šéfka americké diplomacie současně řekla, že Spojené státy nespustí vojenskou akci v Sýrii, pokud nebude mít podporu Rady bezpečnosti OSN. To ale zatím není pravděpodobné, protože proti vystupuje Čína a především Rusko. Argumenty pro vojenský zásah v Sýrii jsou však podle Clintonové silnější každým dnem.

„Akce, které jsme se zúčastnili v Libyi, měla podporu Spojených národů, tím pádem podporu mezinárodní. Tu zatím nemáme. Proti jsou Rusko a Čína, ale především Rusko. A tím je těžší vytvořit mezinárodní koalici. Syřané nebudou poslouchat nás, možná poslechnou Rusy, a proto na Moskvu nesmíme přestat tlačit,“ prohlásila ministryně zahraničí USA.

Američané se sice podle zpráv v tisku snaží s Ruskem dohodnout na řešení situace v Sýrii. Jak ale ukazují pokračující dodávky zbraní za strany Ruska vládě prezidenta Asada, jejich snaha má jen malý úspěch.

Rusko kvůli Sýrii ztrácí prestiž ve světě

Podle analytika z Asociace pro mezinárodní otázky Jana Kužvarta z mezinárodního hlediska současná situace v Sýrii více vyhovuje, nebo spíš méně nevyhovuje Spojeným státům než Rusku.

„Protože kvůli situaci v Sýrii trpí ruská prestiž ve světě a v arabském světě a Rusko spolu s Íránem a Hizballáhem vyčerpávají v nekonečném syrském konfliktu své finanční a materiální zdroje a diskreditují se před světovým veřejným míněním,“ uvedl Kužvart ve Světě o desáté.

Dnes dopoledne vyprší osmačtyřicetihodinové ultimátum, které dostal režim Bašára Asada. Syrská opozice vládu žádá, aby přistoupil na mírový plán z pera Kofiho Annana, zvláštního zmocněnce OSN a Ligy arabských států. Součástí plánu je zastavení násilí. Poté, co lhůta vyprší, opozice přestane dodržovat závazky, které pro ni z dokumentu vyplývají.

„V tuto chvíli se dá obecně říct, že ani jedna strana (syrského konfliktu) nemá v dohledné době sílu na vítězství, ale ani jedna strana není schopná tu druhou v dohledné době porazit. Tudíž situace je zamrzlá a do budoucna se ukáže v tom opotřebovávacím konfliktu, kdo bude mít víc sil, kdo déle vydrží, ten nakonec bude moci vyhrát,“ poznamenal Kužvart.

Vít Pohanka, Kateřina Causidisová, mta, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme